Migrantima u centru Beograda uručena humanitarna pomoć

Objavljeno: 02.03.2016. 16:57 Izmenjeno: 02.03.2016. 16:57

Migrantima pretežno iz Avganistana, Pakistana, Maroka i Alžira, u parku kod Ekonomskog fakulteta uručena je humanitarna pomoć koja se sastoji iz tople garderobe, ćebadi i higijenskih proizvoda.

Kako je Tanjugu objasnila Jovana Vinčić iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, čiji su aktivisti i volonteri uručili pomoć koja je došla iz Švajcarske, većina migranata koji su poslednjih dana u centru Beograda pripadaju takozvanim ekonomskim migrantima, koji su tek u Srbiji saznali da ne mogu da nastave put.

Zbog straha od povratka većina ne želi da uđe u proceduru za dobijanje azila, dodala je Vinčić, navodeći d aoni zbog toga veoma često koriste usluge krijumčara i pokušavaju da nastave put ka Zapadnoj Evropi preko Mađarske, a ponekad i preko Hrvatske.

„Oni koji su u parku ovde se nalaze po dvadesetak dana i duže, neki spavaju na otvorenom oko Železničke stanice, po vozovima, čekajući da im neko pošalje novac i da ilegalno nastave“, rekla je Vinčić, dodajući da ima i onih koji su dobrovoljno rešili da se vrate u svoju zemlju porekla.

Prema njenim rečima, migranti su veoma zbunjeni, jer im je plan bio da otputuju u Nemačku, a promena režima prijema zatekla ih je u Srbiji.

„Zbunjeni su, jer ne znaju ni sami šta će se dešavati sa njima. Ima onih koji su više puta vraćeni iz Šida u Preševo, a zatim su iz Preševa pokušali sami nekako da se vrate. Opšta je zbunjenost ljudi koji nemaju hranu, uslove gde da borave“, objasnila je Vinčić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana