MH 17 oboren raketom dopremljenom iz Rusije, Kremlj demantuje Tanjug

Objavljeno: 28.09.2016. 14:27 Izmenjeno: 28.09.2016. 14:27

Međunarodni istražitelji saopštili su danas da je malezijski avion MH17 oboren 2014. godine raketom sistema Buk, sa područja pod kontrolom proruskih snaga na istoku Ukrajine, koji je tu dopremljen iz Rusije.

 

Holandski istražitelji su na konferenciji za novinare rekli da poseduju čvrste dokaze za ove tvrdnje, prenosi AP.

Vilbert Paulisen, direktor odeljenja holandske policije za krivičnu istragu, rekao je da komunikacija koja je presretnuta pokazuje da su proruske snage tražile razmeštanje mobilnog oružja zemlja-vazduh i javile da je ono stiglo u oblast pod njihovom kontrolom.

Na osnovu toga, kao i drugih dokaza koje je prikupio Zajednički istražni tim, Paulisen je rekao da se „može zaključiti da je avion MH17 oborila raketa iz serije 9M38 sistema Buk koji je dovežen sa teritorije Ruske Federacije i da je sistem nakon lansiranja vraćen u Rusiju“.

U protekle dve godine, tokom kojih je trajala istraga, istražitelji su pregledali približno 200 delova olupine, a ispitano je više od 200 svedoka.

Boing 777 „Malezija erlajnza“ sa 298 putnika i članova posade srušen je na istoku Ukrajine 17. jula 2014.

Kremlj: Avion nije oborila raketa iz oblasti proruskih snaga

Kremlj je danas, uoči saopštavanja zvaničnih rezultata međunarodne istrage u Hagu, saopštio da radarski podaci pokazuju da malezijski avion MH 17 definitivno nije oboren raketom sa područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da podaci kojima raspolaže ruska vojska jasno pokazuju da raketa nije ispaljena sa te teritorije već sa neke druge, prenosi Rojters.

„Radarski podaci su jasni … nije bilo rakete. Ako je i bilo rakete ona je ispaljena sa neke druge teritorije“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana