Meteorološka agencija UN: Svet gubi trku da spase lednike koji se tope tanjug

Objavljeno: 05.12.2023. 10:22 Izmenjeno: 05.12.2023. 10:30

(AP Photo/Matthias Schrader, File)   Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija (SMO) saopštila je da su se glečeri smanjili više nego ikada od 2011. do 2020. godine i da je na Antarktiku izgubljeno više od 75 odsto leda u poređenju sa prethodnih deset godina, upozorivši da svet gubi trku da spase lednike koji se tope. Meteorološka agencija […]

(AP Photo/Matthias Schrader, File)

 

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija (SMO) saopštila je da su se glečeri smanjili više nego ikada od 2011. do 2020. godine i da je na Antarktiku izgubljeno više od 75 odsto leda u poređenju sa prethodnih deset godina, upozorivši da svet gubi trku da spase lednike koji se tope. Meteorološka agencija UN upozorava na te promene u svom najnovijem izveštaju o posledicama klimatskih promena na planeti tokom više dekada, preneo je AP. SMO navodi da su se glečeri širom sveta stanjili za otprilike jedan metar godišnje u proseku od 2011. do 2020. godine. Mereno je više od 40 „referentnih glečera“, a rezultati su pokazali najveće smanjenje mase lednika u toj deceniji. „Svaka decenija od 1990-ih bila je toplija od prethodne i ne vidimo trenutne znake da se ovaj trend menja“, rekao je generalni sekretar svetske meteorološke agencije Peteri Talas, upozoravajući da svet gubi trku da spase lednike koji se tope. Talas je ukazao da su zagrevanje okeana i otapanje lednika doveli do gotovo udvostručenja stope porasta nivoa mora za manje od jedne generacije. Klimatolog sa Univerziteta Pensilvanija u SAD Majkl Man tvrdi da se zagrevanje stalno povećava od 1990. godine, ali da se ne ubrzava. Man je u mejlu upozorio da takvo zagrevanje podstiče sve opasnije ekstremne vremenske prilike, obalne poplave i mnoge druge „katastrofalne“ uticaje. Man je istakao da je zbog toga krajnje neophodno da se na globalnom samitu COP28, koji se održava u Dubaiju, donesu zaključci za smanjenje emisija ugljen dioksida.

Države koje su prisutne na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju razmatraju mogućnost da u završnom tekstu samita pozovu na postepeno ukidanje fosilnih goriva. U nacrtu teksta za konačni dogovor se pominju tri opcije koje će razmotriti delegati iz skoro 200 zemalja sveta, prenosi Rojters. Prva opcija poziva na „pravedno i metodično postepeno ukidanje fosilnih goriva“, a reč „pravedno“ u ovom slučaju sugeriše da bi bogate nacije koje duže koriste fosilna goriva, trebalo da sprovedu ovaj plan brže nego siromašnije zemlje koje tek sada razvijaju svoje resurse. Druga opcija podrazumeva „ubrzanje napora ka postepenom ukidanju fosilnih goriva“, a u trećoj verziji teksta se uopšte ne bi pominjalo ukidanje fosilnih goriva. SAD, EU i ostrvske zemlje koje su veoma osetljive na posledice klimatskih promena se zalažu za što brže ukidanje fosilnih goriva kako bi se drastično smanjile emisije ugljenika, dok se veliki proizvođači nafte kao što su Saudijska Arabija ili Rusija protive ovim rešenjima. Neke zemlje žele da postepeno sasvim prestanu sa upotrebom fosilnih goriva, a druge države se bore za očuvanje uloge fosilnih goriva i prilikom energetske tranzicije. Emisija ugljen-dioksida iz sagorevanja fosilnih goriva u svetu biće rekordna ove godine, što će negativno uticati na klimatske promene i podstaći destruktivnije ekstremne vremenske prilike, saopštili su naučnici. Očekuje se da će države emitovati ukupno 36,8 milijardi tona ugljen-dioksida (CO2) iz fosilnih goriva 2023. godine, što je povećanje od 1,1 odsto u odnosu na prošlu godinu, zaključuje se u izveštaju naučnika „Globalni budžet ugljenika“, objavljenom tokom samita COP28.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana