Vučić i Mekejn o zajedničkim pitanjima, saradnji, akcijama… Tanjug, Beta

Objavljeno: 10.04.2017. 08:21 Izmenjeno: 11.04.2017. 08:54

Regionalni mir i stabilnost, istrajavanje u politici vojne neutralnosti i unapređenje bilateralnih odnosa, bile su glavne teme razgovora sa američkim senatorom Džonom Mekejnom, izjavio je posle sastanka u vili Mir premijer Aleksandar Vučić.Vučić: Ne kritikujem protivnike pred stranim gostima

 

foto Tanjug

 

Vučić je Mekejnu zahvalio što je, kako je rekao, najčešće prisutan američki senator u ovom regionu, i što mu nije teško da čuje i stvari koje možda ne želi, a Mekejn je premijeru čestitao na pobedi na predsedničkim izborima, te obećao svu moguću podršku Srbiji  na njenom evropskom putu.

Predsedniku vlade Mekejn je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv ID, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mešovitim vežbama.

„Upoznao sam senatora sa situacijom u regionu, rekao da ćemo kao zemlja mnogo snage uložiti u ocuvanje mira, govorio sam o našoj inicijativi da se nastavi dijalog s Albancima u Briselu, te da ćemo pozitivno uticati na stanje u regionu, jer to je za nas od izuzetnog značaja“, rekao je Vučić na pres konferenciji nakon susreta s američkim senatorom.

Kad je reč o zajedničkim mirovnim operacijama, Vučić je istakao da je za naše vojnike i policajce to izutetno važno, te pomenuo osam velikih zajedničkih vežbi u prošloj godini i  oko stotinu zajedničkih aktivnosti.

 

Mekejn: Srbija ima vitalnu ulogu u regionu

Srbija igra vitalnu ulogu kao „sila pomirenja“ i glavna privreda u regionu, istakao je danas u Beogradu senator Džon Mekejn.

Mekejn je na konferenciji za novinare sa premijerom Aleksandrom Vučihem izrazio zadovoljstvo što je došao u Beograd i ima priliku da čestita Vuciću na pobedi na izborima za predsednika Srbije.

On je, i kao bivši pilot, izrazio saučešće porodicama poginulih pilota Galeba G4 i svim građanima Srbije.

 

Vučić: Ne kritikujem protivnike pred stranim gostima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije danas želeo da komentariše rezultate novog brojanja glasova u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) nakon optužbi izbornog štaba Saše Jankovića o navodnoj kradji glasova, ali je naveo da nisu tačne informacije da Srpska napredna stranka planira da organizuje okupljanje svojih pristalica u četvrtak.

„Nisam od onih koji koriste priliku da kritikuju svoje protivnike pred našim inostranim gostima. Biće vremena da svakome odgovorim sve i svakom pokažem pravo mesto gde se nalazi“, rekao je Vučić nakon susreta sa američkim senatorom Džonom Mekejnom.

Izborni štab kandidata Saše Jankovića saopštio je ranije da su njihovi kontrolori na 25 mesta utvrdili da je u izbornom materijalu kandidatu Aleksandru Vučiću pripisano mnogo više glasova nego što je bilo listića u kutijama, zbog čega je Republička izborna komisija odlučila da na dva mesta u Novom Pazaru ponovo prebroji listiće. Nakon javnog brojanja utvrdjeno je da su Vučiću pripisana četiri glasa više nego što je dobio na izborima.

Vučić je naveo i da nisu tačne informacije da njegova stranka priprema skup protiv kandidata koji su izgubili na predsedničkim izborima.

„Ne vidim potrebu da dovodim pedeset, sto ili stopedeset hiljada ljudi. Ne znam šta bi bio smisao toga, da organizujemo javno glasanje?“, rekao je Vučić i dodao da te informacije nisu tačne, bez obzira ko ih plasira.

Vučić je rekao da je danas sa američkim senatorom Džonom Mekejnom u Beogradu razgovarao o očuvanju i održanju mira i stabilnost u regionu, bilateralnim odnosima i važnim pitanjima u svetu.

On je rekao da je upoznao Mekejna o pitanjima ne uvek jednostavne, kompleksne situacije u regionu, kao i o hitnoj inicijativi za dijalog sa Albancima.

Prema Vučićevim rečima, razgovarali su i o evropskom putu Srbije i podršci SAD na tom putu.

Posle razgovora sa američkim sentorom, Vučić je rekao da je ponovio stav da Srbija ne želi da pripada nijednom vojnom savezu.

Dodao je da je bilo reči i o situaciji u BiH, o potrebi većeg prisustva američkog političkog establišmenta i kompanija u Srbiji, kao i o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svetu.

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je rekao da je situacija u Makedoniji od „supstancijalnog značaja“ za sve na Zapadnom Balkanu i da je to bila jedna od tema razgovora sa Mekejnom.

Premijer Srbije je rekao da se jedino nada da će se stvari u toj zemlji odvijati mirno i uz poštovanje makedonskih zakona.

„Za nas je to od užasno velikog značaja. Jer ako su nezadovoljni Albanci, možemo da imamo problem na jugu Srbije. Ako imate medjusobne makedonske sukobe, što niko ne želi, biće velike i teške posledice za sve nas. Da ne govorim da bi to dovelo do nesigurnosti u privlačenju investitora“, rekao je Vučić.

On je dodao da je, zbog toga, očuvanje stabilnosti i mira na zapadnom Balkanu od presudnog značaja.

Kad Vučić stoji ispred američke, a Mekejn – srpske zastave

Premijer Aleksandar Vučić i američki senator Džon Mekejn nakratko su danas, greškom, zamenili mesta kada su izašli pred novinare, pa je Vučić stao ispred američke, a Mekejn – srpske zastave.

„Stvar“ je brzo ispravljena, posle reagovanja protokola.

Vučić je pozvao Mekejna da se zamene, da svako stane ispred zastave svoje zemlje.

Mekejn:Asad i Putin da shvate da ne mogu pobediti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana