Mejkeri iz Srbije i Hrvatske 3D štampom protiv korona virusa Tanjug

Objavljeno: 09.04.2020. 16:58 Izmenjeno: 09.04.2020. 16:59

Mejkeri iz Srbije i Hrvatske udružili su se u incijativi da pomoću 3D štampe prave maske sa vizirima za zdravstvene radnike kao zaštitu od korona virusa, saopštio je EU Info Point Novi Sad.

FOTO TANJUG/EU INFO POINT NOVI SAD/ nr

Za samo nekoliko dana oganizovali su se volonteri, kompanije, laboratorije, inkubatori iz obe države, jedan u Startit centru u Inđiji, a drugi u Donjem Miholjcu, u Hrvatskoj, kako bi doprineli borbi protiv pandemije i pomogli medicinskom osoblju.

Inicijativu je pokrenula fejsbuk grupa „Vizionari Srbije“ i uputila apel svim ljudima koji poseduju 3D štampač da se priključe akciji štampanja nosača vizira.

Ideja se proširila i van granica Srbije kroz saradnju dve zemlje na projektu u okviru programa prekogranične saradnje koji finansira EU.

U poslednjih sedam dana, od početka kampanje, uspešno je otpremljeno ukupno 350 maski za vizir, a narednih dana biće pripremljeno dodatnih 700 komada za distribuciju, što će omogućiti da najmanje 1.000 zdravstvenih radnika iz više od 30 zdravstvenih ustanova u Srbiji i Hrvatskoj rade u potpunosti zaštićeni.

Maske sa vizirima upućivane su u Beograd, do sada u KC Srbije i KBC Zvezdara i priprema se isporuka za KBC Bežanijska kosa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana