Medvedev: Uskoro pregovori sa Srbijom o zoni slobodne trgovine Tanjug

Objavljeno: 28.10.2016. 15:22 Izmenjeno: 28.10.2016. 15:23

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je početak pregovora Evroazijske ekonomske unije (EEU) o stvaranju zone slobodne trgovine sa Izraelom i Srbijom.

 

„Planirano je da prva runda razgovora sa Izraelom bude pre kraja godine. Počeće i pregovori sa Srbijom i sa jednim brojem drugih zemalja“, rekao je Medvedev na sastanku Međuvladinog saveta Evroazijske unije, prenosi Raša tudej.

Ministarka za trgovinu EEU, Veronika Nikišina, je kazala da bi sporazum sa Izraelom mogao da bude potpisan u 2017. godini.

Vrhovni savet EEU je u maju ove godine doneo odluku da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima, čiji će rezultat, kako je tada rekla Nikišina, biti zajednička zona slobodne trgovine između svih članica EEU i Srbije.

Ona je tada objasnila da samo tri zemlje EEU imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom i to Rusija, Kazahstan i Belorusija, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju.

EEU je trgovinski blok osnovan 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije, kome su se nešto kasnije pridružile Jermenija i Kirgistan.

Vijetnam je ovog meseca zvanično postao prva ne-regionalna država koja se pridružila bloku, čiji je osnovni cilj da obezbedi slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja članica.

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, ukljucujući Kinu, Indoneziju i Iran, izrazili su interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana