Međunarodni dan programera, u Srbiji zaposleno oko 120.000 tanjug, studio b

Objavljeno: 13.09.2022. 10:13 Izmenjeno: 13.09.2022. 10:13

Tu je atraktivna i međudržavna fluktuacija radnika te je poslednjih godina broj programera samo u Evropi prešao pet miliona, a predviđa se da će do 2028. porasti za još 21 odsto

U svetu se obeležava Međunarodni dan programera, a u Srbiji je prema poslednjim procenama zaposleno njih oko 120.000.

Srbija prati evropski trend velikog porasta potražnje za ovom profesijom i brojka od 120.000 programera je samo trenutno stanje, kažu stručnjaci.

U Evropi ima više od pet miliona programera i predviđa se porast za još milion do 2028. godine.

„To je dinamična profesija u kojoj se ceni trud i znanje, a nije zanemarljivo reći i da je prosečna juniorska pozicija plaćena iznad prosečnog mesečnog dohotka u Srbiji““, kaže Ivan Isailović iz kompanije Merkle u Srbiji.

Tu je atraktivna i međudržavna fluktuacija radnika te je poslednjih godina broj programera samo u Evropi prešao pet miliona, a predviđa se da će do 2028. porasti za još 21 odsto, rekao je on, navodi se u saopštenju.

Kada je evropsko tržite u pitanju, najveći „uvoznici““ programera nemački gradovi Berlin i Hamburg, London i Roterdam, ali da se beleži i razvoj portugalske IT industrije, zbog čega sve više mladih programera svoje radno mesto pronalazi u gradovima Porto i Lisabon.

Dan programera je počeo da se obeležava 2009. godine u Rusiji, a inicijativu su pokrenuli zaposleni u kompaniji Parallel Tećnologies.

Dan za obeležavanje je simbolički izabran – svaki 256. dan u godini, jer je to broj koji označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom – najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana