Međunarodni dan dečje knjige i Andersenov rođendan Tanjug

Objavljeno: 02.04.2020. 09:47 Izmenjeno: 02.04.2020. 12:08

Danas je Međunarodni dan knjige za decu, ustanovljen pre više od pola veka, a obeležava se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, kako bi se poslala poruka o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi pema pisanoj reči još u najranijem detijnstvu.

Planirani susreti bibliotekara i dece odloženi su do završetka epidemije izazvane koronavirusom i izlolacije, a što deci daje priliku da se više druže sa knjigama kao i da nastave da šaju radove na konkurse koje su biblioteke tim povodom raspisale.

„Svetski dan knjige za decu nije samo datum kad se slave dečja literatura, već i svi lepi trenuci koje provodimo čitajući“, rekla je za Tanjug Katarina Novaković rukovodilac dečjeg odeljenja Gradske biblioteke Novi Sad.

U Srbiji, kao i u celom svetu, taj važan datum neće biti obeležen kao i obično razgovorima sa dečjim piscima, predstavljanjem novih književnih dela, literarnim i likovnim konkursima, radionicama… rekla je Novaković i dodala da će sve biti preneto na on line platforme.

Novaković je podsetila i na reči pisca Majkla Morpurga – deci treba obezbediti dve stvari – knjige i ohrabrenje da stalno čitaju.

„To je najvažniji zadatak roditelja, nastavnika i bibliotekara širom sveta. To je pravo svakog deteta i njihova i naša šansa za bolje sutra“.

Violeta Ðorjdević iz Dečjeg odeljenja u Zmaj Jovinoj podsetila je za Tanjug da Biblioteka Grada Beograda svake godine u susret Svetskom danu knjige raspisuje literarno-likovni konkurs.

„Ove godine odložemo centranu manifestaciju ali je to prilika da deca kako iz Srbjie tako i iz dijaspore nasatve da šalju radove na temu “Obrni, okreni, pesmu/priču/sliku izokreni“, do kraja vanrednog stanja“, rekla je Ðorđević i dodala da će najbolji radovi biti objavljeni na strani „Politika za decu“.

Ðorjević je naglasila da je veoma važno da se ljubav prema knjizi razvija od malena.

„Predškolski uzrast je veoma važan, jer sva istraživanja ukazuju upravo na to da se koreni čitalačkih navika i ljubav ka knjizi razvija ponajviše do polaska u školu“, rekla je ona i podestila da je zato važna saradnja koju bibliotekari ostvaruju i sa vrtićima.

U cilju promocije književnosti za decu Vlada Švedske ustanovila je priznanje „Astrid Lindgren“ u čast autorke „Pipi Duga Čarapa“, koju zovu i malom Nobelovom nagradom. U Srbiji postoji nekoliko nagrada za najbolju dečju knjigu – od najstarije „Neven“, koju su u septembru dobile knjige „Sazvežđe vilona“ Vesne Aleksić i“ Šest nemogućih stvari pre ručka“, Marije Mišić, do one o kojoj odlučuju beogradski đaci – „Dositejevo pero“.

Među autorima čije je knjge taj veliki žiri više puta nagradio su Jasminka i Uroš Petrovic, Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Sivlija Otašević i Simeon Marinković za dela „O dugmetu i Sreći“, „Zagonetne priče“, „Hajduk iz Beograda“, „Hajduk Veljko junak cele vojske vredan“, „Olimpijski san“ i „Na krilima radosti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana