Medjunarodni dan borbe protiv Hiv virusa Studio B

Objavljeno: 01.12.2020. 12:27 Izmenjeno: 02.12.2020. 10:38

Obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a. Od početka ove godine prijavljeno je 55 novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine, kažu u Institutu Batut.

Prvi decembar je Medjunarodni dan borbe protiv Hiv virusa. Od početka epidemije, dijagnostikovano je 4.123 osobe inficirane HIV-om, od kojih je polovina obolela od AIDS-a, a jedna trećina je umrla.

Osobe koje su dijagnostikovane i na terapiji i koje su imunološki stabilne nema dokaza da su u većem riziku od zaraze kovidom i da će imati težu kliničku sliku, kaže za Studio B epidemiolog Instituta Batut Danijela Simić.

Od početka ove godine prijavljeno je 55 novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine. Lekari ističu značaj rane dijagnostike i što ranijeg početka lečenja. Testiranje svih građana koji su bili u riziku, dodaju, neophodno je.

Terapija za osobe koje su inficirane HIV-om u Srbiji je savremena i dostupna. Ona se mora redovno uzimati, a dok traje pandemija, pacijenti dobijaju produženu terapiju na devet meseci koja je besplatna i ide na teret RFZO.

I ove godine, uprkos pandemiji kovida 19, građani mogu da se tokom cele godine testiraju u savetovalištima za HIV u svakom od Zavoda ili Instituta za javno zdravlje u 24 grada u Srbiji, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenta u Beogradu.

Ove godine će Studentska poliklinika i centar za prevenciju HIVa i polnoprenosivih bolesti obeležiti ovaj dan tako što će testirati sve gradjane do 19 časova u ulici Prote Mateje 29, kaže doktorka Marija Obradović. Ona ističe da su Hiv pozitivni pacijenti podložniji inficiranju covidom 19 jer imaju oslabljen imunitet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana