Međunarodni dan borbe protiv epilepsije Beoinfo

Objavljeno: 26.03.2021. 11:15 Izmenjeno: 26.03.2021. 11:47

Beograd svetli ljubičastom bojom koja simbolizuje Međunarodni dan borbe protiv epilepsije. Preko 100 zemalja sveta obeležava ovaj dan kao ljubičasti dan.

Večeras će povodom Međunarodnog dana borbe protiv epilepsije biti osvetljeni ljubičastom bojom neki od simbola Beograda, kao što su Palata Albanija, fontana na Slaviji, Brankov most i Most na Adi. Beograd i Srbija na ovaj način šalju poruku podrške obolelima, pridružujući se broju više od sto zemalja u svetu koje obeležavaju „Ljubičasti dan”.

– Osnovni cilj nam je da skrenemo pažnju na probleme obolelih od epilepsije, njihovih porodica, ali i lekara i medicinskog osoblja koji im neumorno pružaju svesrdnu pomoć. Svima poručujemo da nisu sami – rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da zajedno moramo jačati svest o značaju lečenja i pružanju podrške obolelima od epilepsije, njihovim porodicama i medicinskom osoblju koje im pomaže.

– Kao lekar sam imao prilike da se često susrećem sa obolelima od epilepsije i znam koliko je, osim medicinske pomoći i podrške, važna i potpora čitave zajednice. Zato i ovim povodom ponavljam koliko je važna solidarnost koja krasi Beograđane, u šta smo se uverili i u ovom periodu pandemije – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Danas u svetu više od 50 miliona ljudi boluje od epilepsije, još uvek nedovoljno poznate neurološke bolesti. U Evropi od epilepsije boluje oko šest miliona ljudi, a svake godine se dijagnostifikuje oko 300.000 novih slučajeva obolelih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana