Matić: Na Paviljonu Srbije bilo više od 700.000 posetilaca Tanjug

Objavljeno: 15.02.2022. 11:52 Izmenjeno: 15.02.2022. 12:23

To je i najveći uspeh nastupa Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo, rekla je Matić novinarima na proslavi Dana državnosti Srbije na Ekspou.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je  u Dubaiju da je od početka oktobra do sada Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo Dubai posetilo više od 700.000 posetilaca.

Ona je ukazala da je, prema njenom mišljenju, jedan od najvećih uspeha i produbljivanje bilateralne ekonomske saradnje Srbije i UAE, ali i početak pregovora o postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Na pitanje kada bi taj sporazum mogao da bude zaključe, rekla je da se to može tačno reći pošto će tek biti odredejno šta će sve ti pregovori obuhvatiti.

Ona je naglasila da će korist od tog sporazuma biti najizraženija u sektorima hrane i poljoprivrede.

Napomenula je da to može da bude dugotrajan i mukotrpan posao zbog procedure, s obzirom da su pregovori sa Evroazijskom ekonomskom unijom trajali oko tri godine.

UAE su poslali predlog i nacrt i to može da potraje, dodala je Matić.

Ministarka je naglasila da će taj sporazum biti veoma važan za Srbiju, jer su sporazumi o slobodnoj trgovini naročito važni za zemlje okrenute izvozu, kao što je Srbija.

Matić je rekla da je Srbija kroz Ekspo uspela da dobije izuzetno značajnu platforu za plasiranje svojih proizvoda, pre svega kada je reč o hrani na tržišta Afrike i Bliskog istoka.

„Nadam se da ćemo uspeti da iskoristimo ovu šansu“, dodala je ona.

Kazao je da je Srbija povećala svoju reputaciju u celom svetu i da je zemlja pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića postigla istorijske uspehe u ekonomskom razvoju, izgradnji infrastrukture i turizmu, kao i privlačenju investicija.

„Srbija je danas savremena, kreativna i invoativna zemlja i jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija“, naglasila je Matić.

Ona je istakla da je Srbija pokazala celom svetu da je okrenuta budućnosti, ali i da ne zaboravlja svoje poreklo.

Dodala je da je na investicionim konferencijama koje su do sada organizaovane bilo veoma puno interesovanja stranih kompanija, zbog načina na koji je promovisana naša zemlja.

Srbija predstavila vise od 100 inovacija u Dubaiju

Srbija je uspela na najbolji način da se predstavi sve svoje potencijale na Svetskoj izložbi Ekspo Dubai, kao i da predstavi više od 100 inovacija, izjavila je Ana Ilić koja vodi nacionalnu platformu vlade „Srbija stvara“.

Ilićeva, koja je savetnica premijerke za kreativne industrije i turizam i zamenica komesara Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju, rekla je novinarima da je Srbija osim ekonomskih i drugih potencijala, predstavila uspešno i svoju tradiciju i kulturu, kao i da značajno poboljša odnose sa UAE.

„Danas proslavljamo Nacionalni dan na Ekspo izložbi u Dubaiju i to nam je najvažniji dan našeg šestomesečnog nastupa u Dubaiju“, rekla je ona.

Ilićeva je, takođe, rekla da je bilo više od 700.000 posetilaca u Paviljonu Srbije do sada, kao i da je bilo više od 1.200 privrednika iz Srbije koji su imali kontakte sa više od 70 zemalja iz svih delova sveta.

Naglasila je da je potpisano 15 ugovora i još dosta predugovora, kao i sporazuma o saradnji, od kojih su neki još u pripremi.

„Imali smo više od 30 koncerata i događaja na kojia su posetioci iz celog sveta mogli da vide naše umetnike iz raznih oblasti, a predstavili smo i više od 250 proizvoda“, rekla je ona.

Ilićeva je navela da ukupno realizovano više od 6.000 poslovnih kontakata.

Postavljen je novi standard u predstavljanju Srbije u celom svetu, rekla je Ilićeva dodajući da je predsednik Aleksandar Vučić to dobro primetio na otvaranu Paviljona Srbije.

Takođe, podsetila je da je srpski paviljon na Ekspou dizajniran na osnovu inspiracije neolitskom kulturom Vinče, kao i da je predstavljen Meta čovek iz Lepenskog vira, što je izazvalo veoma veliku pažnju posetilaca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana