Matematička ekipa Srbije – ekipni prvak na Balkanskoj olimpijadi Studio B

Objavljeno: 07.11.2020. 15:26 Izmenjeno: 08.11.2020. 20:15

Srednjoškolska matematička ekipa Srbije postala je ekipni prvak Balkana za 2020. na 37. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, održanoj onlajn metodom.  Gostujući na Studiju B, rekli su da su se prvi put susreli sa takmičenjem u kome nisu imali kontakt sa drugim ekipama i otkrili da bi najviše voleli da nastave školovanje u svojoj zemlji.

Šestorica veličanstvenih među konkurencijom od 11 zvaničnih i sedam gostujućih ekipa. Dve zlatne, tri srebrne i jedna bronzana medalja bile su dovoljne da Srbija bude prva na balkanskom takmičenju. Pet učenika su iz matematičke gimnazije u Beogradu, a jedan iz gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, bio je to još jedan uspeh srpskih matematičara koji je pokazao potencijale naših srednjoškolaca. Takmičenje je održano u uslovima koje propisuje pandemija, dakle onlajn metodom u organizaciji Rumunske matematičke asocijacije.

Ovi momci kažu da je ipak glavna stvar ta što su predstavljali Srbiju, zbog čega nije važan pojedinačni uspeh, već isključivo onaj koji su postigli kao ekipa.

Kažu da iza svega stoji veliki rad koji nije moguć da nema ljubavi prema matematici. Za svakog od njih jedino je tako moguće postići uspeh. Kao srednjoškolci još uvek ne žele da razmišljaju o budućnosti, ali ne kriju da neke želje postoje.

Ovaj uspeh dakle još jednom pokazuje da moramo da brinemo o mladima, jer njihov talenat mora da bude primećen mnogo pre ovakvih takmičenja, a zatim i motivisan, unapređen, kako bi znali da u svojoj zemlji imaju perspektivu i zaboravili ono što im niko ne želi: odlazak iz Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana