Masovne litije i molebani širom Crne Gore RTS

Objavljeno: 03.02.2020. 09:38 Izmenjeno: 03.02.2020. 10:35

Ljudi širom Crne Gore mirnim litijama i molitvama iskazali protivljenje Zakonu o slobodi veroispovesti. U Podgorici je sinoć bio rekordan broj vernika, predvodio ih je protojerej bokokotorski Momčilo Krivokapić.

foto Tanjug/AP-Photo-Risto-Bozovic

U gradovima širom Crne Gore održani su molebni i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Neki su pešačili i više desetina kilometara – litije održane u Nikšiću, Baru, Beranama, Mojkovcu, Bijelom Polju, Žabljaku, Pljevljima…

Građani su iz Danilovgrada u 13 časova krenuli da bi stigli u Podgoricu. U 18 časova služen je moleban, a od 19 časova krenula je litija koja ide ulicama Podgorice.Vernike u Podgorici predvodio je protojerej bokokotorski Momčilo Krivokapić. „Sa zdravoga korjena, koji je posadio u srpskom narodu Sveti Sava, samo je u datom trenutku, kada je izazvan ovim bezbožničkim zakonom, kada je neko krenuo da nam uzme dušu, da nam uzme sve, samo je, iz tog korjena krenula mladost. I ovo što vi doživljavate sada, ovo što vi radite, to je zov Svetog Save, svetih srpskih prosvetitelja, učitelja, Svetog Vasilija Ostroškog – to je ono što nosimo svi u duši“, rekao je protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.

Sveštenik Predrag Šćepanović je rekao da je ovo najbrojniji skup dosad, kao i da brojniji ovaj hram ne pamti. Kod Vezirovog mosta se ranije susrelo nekoliko litija, koje su zatim zajedno krenule ka Podgorici i Hramu Hristovog vaskrsenja.

Meštani više sela su, inače, rano jutros krenuli na put dug i po više desetina kilometara kako bi prisustvovali molebnima i litijama u obližnjim gradovima. Građanima Berana u mirnoj litiji koja je krenula u 16 časova iz centra grada, pridružile su se kilometarske kolone stanovnika Gusinja, Plava, Murine, Andrijevice kao i beranskih mesnih centara. Vijesti navode da je to najveća litija do sada u Beranama.

Litija je protekla bez ijednog incidenta.

Građani su se okupili i u Budvi

Veliki broj stanovnika Žabljaka je izašao na litiju. Oni su, između ostalog, nosili parolu „Durmitor je gora Svetog Save“.

Mitropolija crnogorsko-primorska je pozvala sve učesnike litija da budu prisebni, očuvaju mir i jedinstvo. Crkva, ističu, nema nameru da ruši državu i da bude nosilac ideologije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana