Martinović i Bratu: Intenziviranje saradnje MDULS-a i OEBS-a od velikog značaja za sprovođenje RJU u Srbiji studio b

Objavljeno: 24.11.2022. 16:56 Izmenjeno: 24.11.2022. 16:56

Na sastanku je bilo reči i o radu lokalnih saveta za bezbednost, kao i o uspostavljanju institucije Ombudsmana u što većem broju lokalnih samouprava u budućnosti.

   foto mdu

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu razgovarali su o intenziviranju dosadašnje uspešne saradnje MDULS-a i OEBS-a, u cilju daljeg sprovođenja reforme javne uprave u Srbiji.

Ukazavši na kompleksnost ove reforme, koja zahteva interakciju i kooperaciju različitih institucija, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, Martinović je istakao da je za Srbiju i Ministarstvo ekspertska pomoć i podrška Misije OEBS u celokupnom reformskom procesu od izuzetnog značaja.

„MDULS je spremno da prihvati sve dobronamerne savete i preporuke Misije OEBS-a u Srbiji u cilju ostvarivanja naših prioriteta, a to je izgradnja efikasne i ažurne državne uprave i lokalne samouprave, po meri svih građana i privrede“, naglasio je ministar.

On je dodao da će visoko među prioritetima MDULS-a u ovom mandatu biti neposredna ekonomska i finansijska pomoć gradovima i opštinama u realizaciji lokalnih projekata, koji imaju za cilj kvalitetniji život građana, sa posebnim akcentom na nedovoljno razvijene jedinice lokalne samouprave. Podsetivši Bratua na stav predsednika Republike i Vlade da je Srbija država svih njenih građana, ministar je poručio da će jedan od osnovnih ciljeva biti i jačanje kapaciteta opština i gradova u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina.

Šef Misije Bratu rekao je da će OEBS nastaviti da pruža podršku Ministarstvu u implementaciji Strategije reforme javne uprave, napomenuvši da Misija ima ekspertizu i kapacitete za pomoć u izradi zakonodavstva, kao i obuka za državne službenike.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave, a ministar je naveo da će MDULS, u okviru svojih nadležnosti, uložiti dodatne napore da podstakne jedinice lokalne samouprave, koje kodeks nisu usvojile, da to u narednom periodu učine, sa ciljem da svi funkcioneri na lokalu preuzmu moralnu obavezu da poštuju načela u obavljanju funkcije koja im je poverena.

Na sastanku je bilo reči i o radu lokalnih saveta za bezbednost, kao i o uspostavljanju institucije Ombudsmana u što većem broju lokalnih samouprava u budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana