Marihuana u medicinske svrhe od danas legalna u Makedoniji Tanjug

Objavljeno: 13.06.2016. 21:41 Izmenjeno: 16.06.2016. 11:18

Lekovi na bazi marihuane postali su od danas legalni i u Makedoniji, koja se pridružila grupi od najmanje dvanaestak evropskih zemalja koje su već odobrile upotrebu takvih proizvoda za pojedine pacijente.

Lekove koji sadrže manje od 0,2 odsto tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, sada mogu prepisati lekari i mogu se kupiti u apotekama, rekla je novinarima direktorka makedonske Agencije za lekove Marija Darkovska-Serafimovska, prenosi AFP.

„To će pomoći velikom broju makedonskih građana koji se bore sa ozbiljnim bolestima i kojima je potrebno lečenje proizvodima na prirodnoj bazi“, rekla je ona.

Ovi lekovi su dostupni pacijentima koji pate od zdravstvenih problema povezanih sa kancerom, multipleks sklerozom i epilepsijom, navodi francuska agencija.

Proizvodi na bazi marihuane su, međutim, dostupni isključivo pod nadzorom lekara i uz recept.

„Ovo nije zamena za medicinsko lečenje“, rekao je makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov nakon što je parlament u maju usvojio novi zakon kojim se odobrava prodaja lekova na bazi marihumane, posle višemesečne javne rasprave.

Prema makedonskom zakonu, upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita.

Do sada je 13 zemalja članica EU legalizovalo upotrebu lekova na bazi marihuane, a među njima su i Austrija, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija, podseća francuska agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana