Manje naknade za farmere Beta

Objavljeno: 17.05.2016. 15:43 Izmenjeno: 17.05.2016. 15:43

Srpske farme živine i svinja kojima se sada meri uticaj na okruženje, ubuduće će plaćati manje naknade za zagađivanje životne sredine, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da će uzgajivačima brojlera, koji su najviše pogodjeni, troškovi na ime ove dažbine biće manji i do šest puta.

„Preplaćeni iznosi, zbog manjkavosti dosadašnje metodologije za obračun ove naknade, biće im priznati kao avans za naredni period“, izjavio je Čadež.

Naveo je da je doneto novo uputstvo za procenu emisija zagadjujućih materija sa farmi brojlera i druge živine, a narednih dana očekuju se i izmene propisa za koke nosilje i tov svinja.

„Novi način obračuna troškova zagađenja, osim veće transparentnosti i rasterećenja privrede, donosi i bolje uslove za nove investicije u agrobiznisu“, rekao je Čadež.

 

Kako se u saopštenju navodi, zbog manjkavosti dosadašnjih propisa farmama brojlera naknada je obračunavana prema godišnjem broju brojlera, iako on varira tokom godine, jer se tov obavlja u turnusima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana