Manifestacija „Ti možeš“ za đake beogradskih specijalnih škola Studio B

Objavljeno: 03.12.2019. 14:18 Izmenjeno: 03.12.2019. 19:14

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom gradonačelnik Radojičić otvorio u Malom pozorištu „Duško Radović“ manifestaciju za učenike škola za obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju „Ti možeš“.

Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu već pet godina organizuje manifestaciju „Ti možeš“ u kojoj učestvuju đaci beogradskih specijalnih škola koji se predstavljaju kroz glumu, igru, pevanje i ples. Kao društvo koje se odgovorno ponaša prema socijalnim problemima, Grad Beograd u prethodnom periodu uradio je puno toga kako bi olakšao život osobama sa razvojnim smetnjama.

– Danas prisustvujemo divnoj prodajnoj izložbi koju su priredila ova deca i pozivam sve Beograđane da kupe ukrase i druge ručno izrađene predmete koji će ulepšati prostor i nadolazeće praznike – rekao je Radojičić.

– Posebno želim da istaknem da su na ovoj priredbi na kojoj su učestovovala deca sa usporenim razvojem i poremećajem u razvoju bila i deca iz osnovnih i srednjih škola koja razmišljaju o svojim drugovima i pružaju im podršku – istakao je Radojičić.

Govoreći o podršci koju Grad Beograd pruža osobama sa invaliditetom, Radojičić je rekao da u ovom trenutku postoje lični pratioci za 435 dece, kao i da 67 osoba koristi usluge personalnog asistenta.

– Uveli smo i novu uslugu pomoći u kući za decu sa smetnjama u razvoju,  tako da od sada ovu uslugu neće koristiti samo odrasli već i mlađi, i na taj način ćemo pomoći čitavim porodicama – naveo je gradonačelnik.

On je podsetio da je uveden i dnevni boravak za 600 dece u 15 dnevnih boravaka, kao i da je jedna od novih usluga u našem gradu i „Predah smeštaj”, kojom je porodicama omogućeno da decu sa smetnjama u razvoju smeste do 40 dana godišnje u ovoj ustanovi.

– U našem gradu izdato je skoro 2.500 dozvola za parkiranje osobama sa invaliditetom. Takođe, obezbeđene su i subvencije za komunalne usluge našim sugrađanima sa invaliditetom – objasnio je Radojičić.

Važno je da i naredne godine nastavimo u istom pravcu, ocenjuje Radojičić i dodaje da će razvijanje Beograda u pravcu pametnog grada uticati na poboljšanje života pacijenata koji imaju posebne potrebe. Radojičić poručuje da je važno ovim ljudima pružati podršku svakog dana, a ne samo danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana