Mali:Vodimo odgovornu ekonomsku politiku,imamo dobre rezultate tanjug

Objavljeno: 20.07.2022. 15:37 Izmenjeno: 20.07.2022. 15:37

On je naglasio da Srbija nije izolovana, te da je međugodišnja inflacija od početka godine, vođena rastom cena hrane i energenata na svetskom nivou.

Ministar finansija Siniša Mali odbacio je tvrdnje pojedinih ekonomista u vezi sa inflacijom u Srbiji koje su objavljene u javnosti, navodeći da država vodi odgovornu i ozbiljnu ekonomsku politiku, što potvrđuju i dobri rezultati koje postižemo uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

„Srbija vodi odgovornu ekonomsku politiku i to je pokazala u doba najveće svetske ekonomske krize, koja traje već treću godinu. Najveći svetski ekonomisti se slažu da je ovo najveća ekonomska kriza od Drugog svetskog rata. Pandemija korona virusa, a potom i dešavanja u Ukrajini, prouzrokovali su potrese na svetskom nivou“, naveo je ministar Mali u saopštenju.

On je istakao da u uslovima energetske krize, zastoja u globalnim lancima snabdevanja, zaoštravanja međunarodnih ekonomskih i političkih odnosa i brojnih drugih izazova, Srbija uspeva da očuva makroekonomsku stabilnost i nalazi se daleko od recesije, koja preti čak i nekim ekonomski snažnijim zemljama od naše.

„U koordinaciji monetarne i fiskalne politike ostvarili smo tokom dve godine pandemije rast BDP-a od 6,4 odsto kumulativno, u prvom kvartalu ove godine imamo rast od 4,4 odsto, a u drugom kvartalu očekujemo rast od četiri odsto. Takođe, stopa nezaposlenosti je na nivou pre pandemije i na kraju prvog kvartala iznosila 10,6 odsto, javni dug je na nivou od 53,7 odsto – dakle znatno ispod kriterijuma Mastrihta, a prošle godine smo imali i rekordne strane direktne investicije u iznosu od 3,9 milijardi evra“, podsetio je ministar Mali.

On je kazao da je rastuća inflacija prisutna svuda u svetu, što, na primer, potvrđuju i podaci Eurostata prema kojima je inflacija u junu u Estoniji iznosila 22 odsto, Litvaniji 20,5 odsto, Letoniji 19,2 odsto, Češkoj 16,6 odsto, Bugarskoj 14,8 odsto, Poljskoj 14,2 odsto, u Slovačkoj 12,6 odsto, Rumuniji 13 odsto, Mađarskoj 12,6 odsto, Hrvatskoj 12,1 odsto, Severnoj Makedoniji 14,5 odsto.

„Juče smo mogli da vidimo vest da inflacija u Austriji ne prestaje da raste i da je u junu dostigla novu rekordnu vrednost od 8,7 odsto, što je najviša inflacija u poslednjih 47 godina. Dakle, reč je o svetskom fenomenu, a Republika Srbija se sa tim problemom nosi dosta bolje od drugih zemalja“, naveo je ministar i dodao da je kurs dinara stabilan i da je to možda i najvažniji instrument držanja inflacije pod kontrolom uprkos ogromnoj svetskoj krizi.

„Sa druge strane, bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu da utiču i dalje je znatno niža od ukupne inflacije – 6,7 odsto u junu. Rast cena hrane većim delom je posledica rasta cena u proizvodnji i transportu hrane. A rast svetske cene nafte, koji se prelio i na cene naftnih derivata na domaćem tržištu, ublažen je intervencijom države i odricanjem od prihoda od akciza. Dakle, Republika Srbija se, kao odgovorna država koja ne želi da teret krize prelije na građane odrekla prihoda od akciza na derivate nafte“, napomenuo je Mali.

Takođe, država kontroliše cene osnovnih životnih namirnica, a u cilju stabilizacije cena na nedeljnom nivou se razgovara sa proizvođačima i trgovcima, rekao je Mali i dodao da istovremeno cena struje nije menjana i nalazi se među najnižima u Evropi.

U tekstu se kritikuje i pomoć koju je država dala građanima tokom krize izazvane pandemijom.

Ministar Mali navodi da su sve evropske zemlje ogromnim paketima finansijske pomoći pokušale da prevaziđu nesagledive ekonomske posledice pandemije.

„Prema proceni MMF-a, pad ekonomske aktivnosti tokom pandemije je bio bez presedana po svojoj brzini, a slom globalne ekonomije je mogao biti i do tri puta veći da nije bilo vanrednih mera podrške vlada širom sveta. Republika Srbija se uspešno izborila sa zdravstvenom i ekonomskom krizom izazvanom pandemijom“, rekao je Mali, dodajući da je u te dve godine Srbija bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

On je istakao da je ukupan paket ekonomskih mera vredan oko 8,8 milijardi evra doprineo povećanju likvidnosti privrednih subjekata i olakšanju poslovanja, dok je kroz davanja stanovništvu podstaknuta domaća tražnja, čime se indirektno uticalo na ekonomsku aktivnost.

Pored toga, istakao je ministar, država nije odustala ni od jednog kapitalnog projekta, čime je trajno povećan potencijal privrede.

„O adekvatnosti ekonomskog paketa mera govore i rezultati na tržištu rada. Sprečili smo da se ponove crni scenariji iz vremena prethodne vlasti, kada je zbog neadekvatnog odgovora ekonomske politike na svetsku ekonomsku krizu došlo do gubitka više od 560.000 radnih mesta. Danas su radna mesta i zarade očuvani, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, a ono što je posebno važno jeste da danas imamo kontinuiran rast zaposlenosti“, naveo je ministar Mali.

Ministar je zaključio da se prema prognozama Narodne banke Srbije očekuje da će se inflacija stabilizovati i da će u narednim mesecima krenuti da pada.

Prema njegovim rečima, to se očekuje i u drugim evropskim zemljama.

„Činjenica je da živimo u neizvesnim vremenima, ali Republika Srbija vodi odgovornu ekonomsku politiku i uprkos svetskoj ekonomskoj krizi država čini sve da se očuva životni standard građana Srbije i da se nastavi nesmetano funkcionisanje naše privrede. Nalazimo se daleko od recesije, i u vreme krize beležimo dobre ekonomske rezultate i činimo sve da teret krize ne prebacimo na građane“, zaključio je ministar.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović ocenila je ranije danas da je jedini pravi uzrok inflacije štampanje novca, a ekonomista LJubomir Madžar je kritikovao mere države uz ocenu da je vlast potrošačcima delila „alimentacije i poklone“, objavila je Nova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana