Mali:Rebalansom 500 miliona više za strane direktne investicije Tanjug

Objavljeno: 09.11.2020. 15:11 Izmenjeno: 09.11.2020. 15:31

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da država neće odustati od podrške za dolazak stranih direktnih investicija i istakao da je novim rebalansom izdvojeno 500 miliona dinara više u odnosu na rebalans iz aprila.

Na Odboru za finansije, Mali je rekao da ukupna podrška države za stvaranje uslova za dolazak stranih direktnih u ovoj godini iznosi 9,8 milijardi dinara.

„Zahvaljujući podršci za dolazak stranih direktnih investicija na desetine fabrika je otvoreno u našoj zemlji, otvorena su nova radna mesta, stvorena je nova budućnost za ljude koji žive u Srbiji, ali i za generacije koje dolaze i zato od te politike ne odustajemo“, rekao je Mali.

Prema preliminarnim verzijama budžeta za 2021. godinu, ističe Mali, podsticaj za dolazak stranih direktnih investicija iznosiće 14 milijardi dinara.

Mali kaže da interesovanje stranih investitora za Srbiju nije opalo ni u vreme krize izazvane virusom korona, čak su, ističe, još više zaniteresovani za našu zemlju jer se pokazala odgovorno i na krizu odgovorila adekvatnim merama.

Podsetio je da je i MMF rekao da su mere bile pravovremene, sveobuhvatne i na pravi način definisane.

„Pokazali smo da smo stabilni i odgovorni kao država, jer vodimo računa i o deficitu i o javnom dugu“, rekao je Mali.

Više puta se, ističe, pokazalo da je Srbija pouzdan partner i ukazao da je država i u vreme krize izazvane virusom korona isplatila sve svoje obaveze bez zakašnjenja.

Ukazao je i da iako se u svetu više ne govori o „deficitu i visini javnog duga“, već su sve zemlje fokusirane da privreda „preživi“ i da se sačuvaju kompanije i radna mesta, Mali je ponovio da se država „neće igrati ni sa deficitom ni sa javnim dugom“.

Kaže da iako je „kapital nikad jefitiniji“ za zaduživanje, Srbija, dodaje Mali, neće time da bude zavarana, već će se zaduživati isključivo za projekte koji će taj novac povratiti, kao i za investiranje u zdravstvo, lekove, medicinsku opremu…

Dodao je i da će Srbija staviti saradnju sa MMF-om, da radi na podizanju kreditnog rejtinga, da postane članica Euroklira kako bi, kaže, naše tržište za strane investitore bilo još otvorenije.

Da države sve manje vode računa o javnom dugu, dodaje Mali, govore i cifre da je javni dug u odnosu na budžet, na primer, Austrije 84,8 odsto, Francuske 118,7 odsto, Nemačke oko 73 odsto, Slovenije oko 81 odsto, Španije 123 odsto, Velike Britanije 108 odsto, Crne Gore 90,8 odsto…

Ističe da će javni dug Srbije ove godine iznositi oko 59 odsto.

 

Mali:Đilasu smeta što je država na pravi način reagovala

Ministar finansija i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali rekao je danas da najnovije izjave i kritike lidera stranke Slobode i pravde Dragana Ðilasa nemaju realno utemeljenje.

„Da se Ðilas pita, ne bi bilo ekonomskih mera za sve građane i privrednike. Njemu smeta to što je država pravovremeno i na pravi način reagovala. Očigledno je da bi ukoliko bi on odlučivao, novac koji su dobili svi, završio isključivo na njegovim, ali i računima njegovih pajtosa. Pa kako drugačije, tako su navikli“, naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Ministar finansija je dodao da je zahvaljujući odličnim makroekonomskim rezultatima država mogla da obimnim i sveobuhvatnim merama pomogne celoj privredi.

„Uspeli smo da stabilizujemo javne finansije, da smo četiri godine zaredom imali suficit u budžetu, da nam je javni dug pod kontrolom i ispod nivoa koji propisuje Mastriht, kao i da nameravamo da ga zadržimo na nivou do 60 odsto BDP-a“, dodao je Mali.

Istovremeno, rezultat borbe države da se ublaže efekti pandemije virusa korona je pojačana fiskalna potrošnja ove krizne godine. „Time smo značajno smanjili negativan uticaj na zaposlenost, kao i na privrednu aktivnost” rekao je Mali.

On je napomenuo da ohrabruju poslednji podaci i istakao da nije bilo odgovora na krizu, došlo bi do najcrnjeg scenarija i kolapsa privrede, odnosno do pada BDP-a od čak pet odsto.

„Upravo zahvaljujući domaćinskoj ekonomskoj politici, zasnovanoj na realnim osnovama, mi smo uspeli da da pomognemo privredi i građanima da prevaziđu negativne posledice pandemije virusa korona“, naglasio je Mali.

On je podsetio da je ukupan obim mera ekonomske pomoći ove godine dostigao 12,5 odsto BDP-a, odnosno oko 690 milijardi dinara.

Ministar je rekao da je zahvaljući tome projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana najviše sa minus 1,8 odsto na minus jedan odsto, što će, sasvim izvesno, biti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Kada je reč o rebalansu budžeta, ministar je napomenuo da je posebno ponosan na ulaganja u zdravstvo, kao i na predviđenu jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara za zaposlene u zdravstvenim ustanovama, koji trpe najveći pritisak usled pandemije, za šta je izdvojeno 1,4 milijarde dinara.

Mali kaže i da je ponosan na velika ulaganja u izgradnju i opremanje bolnica u Beogradu i Kruševcu, koje će uskoro biti završene, jer se na taj način obezbeđuje kvalitetnija zdravstvena nega i zaštita građanima Srbije.

Ministar finansija je istakao da se sve može ako postoji volja da se novac države ne trpa u sopstvene džepove.

„Mi, za razliku od Ðilasa nemamo kratko pamćenje, niti vodimo ekonomsku politiku na nerealnim osnovama. To je čovek koji je zadužio Beograd za 1,2 milijarde evra, da je ostavio deficit od preko 20 odsto, ali i još mnogo čega lošeg“, rekao je Mali.

Dodao je da su u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda, a nakon vlasti Ðilasa usledile godine štednje te da je uspešno rešen problem deficita, odnosno smanjen je.

On je dodao da je „neverovatno da se Ðilas drznuo da danas, u vremenima najveće ekonomske krize, govori o deficitu, kada ga imaju sve zemlje u Evropi“.

„Danas kada imate najveću ekonomsku krizu mi imamo deficit od 8,75 odsto a on nam je u Gradu Beogradu ostavio deficit od preko 20 odsto! Četiri godine za redom smo imali suficit u budžetu, a deficit imamo danas zato što smo za vreme krize spasili našu privredu i održali punu zaposlenost. On ga je imao zato što je morao da namiri svoje apetite i svoje pajtose. To dovoljno govori o njemu i nama“, rekao je Mali.

On je zaključio da zajedljivost i zavist, posebno u politici ne vode ničemu.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je danas između ostalog, da su mere pomoći privredi i privrednicima bile neselektivne i da stvaraju jaz, odnosno vode ka većem deficitu.

S SP je predlagao da se pomaže samo onim kompanijama koje imaju najveće probleme, a ne linearno, rekao je Ðilas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana