Mali:Rast srpske ekonomije u julu 4,4 odsto Tanjug

Objavljeno: 20.09.2019. 12:29 Izmenjeno: 20.09.2019. 12:29

Stopa rasta srpske ekonomije u julu ove godine iznosi 4,4 odsto, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da se, ako se taj trend nastavi u avgustu i septembru, u 2019. godini može očekivati rast domaćeg BDP-a od najmanje 3,5 odsto.

Mali je rekao da, iako su podaci za prvi i drugi kvartal ukazivali da ekonomija usporava, što je posledica krize u Nemačkoj, ali i u drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima, podaci iz jula ohrabruju, te da se očekuje da će rast BDP-a u ovoj godini biti najmanje 3,5 odsto.

„U julu ove godine stopa rasta srpske ekonomije je 4,4 odsto i, ako se tako nastavi, sigurno ćemo dostići rast od 3,5 odsto u ovoj godini. S obzirom na to da smo najavili veliki nacionalni investicioni program i da ćemo 12 milijardi evra investirati u infrastrukturu, očekujem više stope rasta u narednim godinama“, rekao je Mali na radnom sastanku u Beogradu s privrednicima Slovenije, u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji.

Mali je ocenio da neće biti jednostavno odgovoriti izazovima iz okruženja i sveta, kao što su trgovinski rat i odnosi SAD i Kine, ali da je, ako Srbija i dalje bude šampion u privlačenju stranih investicija i ako rastu lična potrošnja, javne investicije i izvoz, moguće da BDP dostigne pet, šest i ili sedam odsto.

„S fiskalnom konsolidacijom, koju smo završili, pred nama je samo jedan izazov – kako da nađemo mogućnost da naša ekonomija još brže raste“, rekao je Mali i dodao da je nacionalni investicioni program jedna od komponenti koja je veoma važna za razvoj srpske ekonomije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 22°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana