Radojičić: Projekat metroa od interesa za celu Srbiju Tanjug, Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 15. 07. 2019. 16:54:50

Potpisivanje Izjave o namerama o projektu Beogradskog metroa između vlada Francuske i Srbije i Grada Beograda od interesa je za celu Srbiju i taj dokument još jedan je pokazatelj prijateljskih odnosa Srbije i Francuske i rezultat aktivne medunarodne politike koju vodi predsednik Srbije, ocenio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ambasador Francuske Frederik Mondoloni, potpisali su Izjavu o namerama o projektu Beogradskog metroa izmedu Vlade Republike Francuske, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda.

Imajući u vidu strateški značaj projekta beogradskog metroa za Srbiju, potpisnici su izrazili želju da nastave zajedničke aktivnosti na finansijskom i tehničkom planu.

„Projekat beogradskog metroa je od interesa za celu Srbiju, o cemu svedoci i to što je Vlada Republike Srbije stala iza njega. Značaj ovog strateškog projekta prepoznaju i naši francuski partneri, koji su zainteresovani da daju svoj doprinos. Danas smo potpisali dokument kojim nastavljamo zajednicke aktivnosti, što je od velikog značaja za obe strane“, rekao je Radojičić.

On je naveo da je taj dokument još jedan pokazatelj prijateljskih odnosa Srbije i Francuske, kao i rezultat aktivne medunarodne politike koju vodi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u interesu oba naroda.

Vlade Francuske i Srbije, potpisale su Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji 8. aprila 2011. godine u Parizu.

Takođe, potpisane su i izjave o namerama o projektu beogradskog metroa izmedu Vlade Francuske, Vlade Srbije i Grada Beograda, 18. novembra 2011. godine, 6. novembra 2014. godine i 22. decembra 2017.

Radojičić je podsetio da je danas potpisano ukupno 22 sporazuma, od kojih se mnogi tiču Beograđana.

Potpisani su Sporazum Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu „Francuske škole“ u Beogradu, Ugovor o otkupu toplotne energije izmedu kompanije „Beo čista energija“ i JKP „Beogradske elektrane“, Memorandum o razumevanju izmedu JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i kompanije „Veolia“, kao i Sporazum o saradnji između kompanije „Šnajder elektrik“ i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

Mali:Nikada nismo bili bliže realizaciji višedecenijskog sna

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao s predstavnicima francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“ o izgradnji metroa u prestonici.

Konstatovano je da je reč o velikom i važnom projektu, te da će saradnja sa francuskim kompanijama, koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja.

„Nikada nismo bili bliži realizaciji našeg višedecenijskog sna. Beograd će konačno dobiti metro, na ponos i radost svih nas. Zahvaljujući našim francuskim prijateljima sa kojima imamo odličnu saradnju, imaćemo prestonicu koja će biti rame uz rame sa svetskim metropolama“, rekao je Mali.

Na sastanku je bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat. Istaknuto je da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine.

„Naše namere sada su na sigurnim, stabilnim nogama i garant su da će beogradski metro biti izgrađen u planiranom roku. O metrou pričamo već dugi niz godina, a pošto su svi preduslovi ispunjeni, stanovnici Beograda i njegovi gosti imaće bolji javni saobraćaj u prestonici“, rekao je ministar finansija.

Kompanija „Ežis“ nedavno je završila prethodnu studiju opravdanosti, a trenutno se radi na studiji opravdanosti.

Sagovornici su zaključili da obe strane žele da beogradski metro bude uspešan projekat, ali i da će se nastaviti razgovori sa kineskom kompanijom „Power China“, sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, a u vezi s realizacijom projekta Beogradski metro.

 

Radojičić: Poseta predsednika Francuske važna za Grad Beograd

U prisustvu predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenica direktora kompanije „Suez“ Mari-Anž Dibon razmenili su prethodno potpisani Ugovor o otkupu toplotne energije između kompanije „Beo čista energija“ i JKP „Beogradske elektrane“.

Predsednik Srbije je zahvalio predsedniku Francuske na velikoj časti i poštovanju koje je ukazao Republici Srbiji. On je rekao da to moramo da cenimo i izrazio uverenje da ćemo delima u budućnosti umeti da izrazimo zahvalnost francuskom predsedniku, narodu i državi. Vučić je apostrofirao važnost ekonomske, ali i drugih oblika saradnje dve zemlje.

– Za nas je od izuzetnog značaja i sporazum koji je potpisan sa Gradom Beogradom u vezi sa deponijom u Vinči i ugovor o proizvodnji toplotne energije sa kompanijom „Suez“. U pitanju je investicija od 330 miliona evra – rekao je Vučić.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je podsetio na veliko prijateljstvo Srbije i Francuske, kao i istorijsku povezanost. On je takođe rekao da Evropska Unija mora da bude reformisana kako bi bila spremna da primi Srbiju.

– Srbija je velika evropska država i nacija. To kažem u trenutku kada mnogi imaju utisak da bi u ovom regionu u narednih 10 godina trebalo da dolazi do borbe različitih uticaja – rekao je Makron.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 6°C

Sumaglica

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana