Mali:MMF i EK predviđaju Srbiji najveći rast 2021. i 2022. Tanjug

Objavljeno: 17.11.2020. 13:43 Izmenjeno: 17.11.2020. 13:43

Srbija će imati najbolji rezultat u Evropi kada je reč o stopi rasta, izjavio ministar finansija Siniša Mali i podsetio da će od 1. januara biti uvećane penzije, minimalna zarada, plate u javnom sektoru i nastavljeno ulaganje u velike projekte.

On je, gostujući na TV Hepi, naglasio je da o našim rezultatima govore i Evropska komisija EK i Međunarodni monetarni fond (MMF) a oni su takvi da ćemo ove godine imati najmanji pad u Evropi a najveći rast BDP-a naredne dve godine.

Istakao je da očekuje da će Srbija imati bolji rezultat i od onog koji su prognozirali MMF i EK.

„Kada se govori o ekonomiji, morate da imate više sektora na koje možete da se oslonite u slučaju krize. Mi smo želeli da uz izgradnju infrastrukture, privlačimo direktne strane investicije i zato imamo najveći broj fabrika koje su u Srbiji ikada otvorene, rast industrije i pored krize i istorijski nisku nezaposlenost od 7,3 odsto“, objasnio je Mali.

Podsetio je da je samo za prvih devet meseci ove godine priliv stranih direktnih investicija iznosio 1,9 milijardi evra, kao i da niko od investitora nije povukao planirane investicije.

„Jesu pomerali otvaranje fabrika, ali niko nije odustao. Videćete još bolje rezultate kod stope nezaposlenosti, direktnih stranih investicija jer želimo da uložimo u infrastrukturu više nego ikada“, istakao je ministar Mali.

Naglasio je da se ne odustaje od projekta Srbija 2025, koji treba da dovede do toga da prosečna plata bude 900, a prosečna penzija oko 430 evra. Podsetio je da je njime planirano ulaganje 14 milijardi evra dodatnih investicija u infrastrukturu.

„Videćete kolika su ulaganja planirana budžetom za 2021. godinu. Krećemo da ulažemo u kanalizacionu i vodovodnu mrežu, da gradimo fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u više od 70 lokalnih samouprava“, rekao je Mali i dodao da se u taj posao kreće već sledeće godine.

Prema njegovim rečima to je kičma i osnova razvoja u narednom periodu, a na osnovu toga se dobija prognoza i MMF-a i EK i dolazi do visokih stopa rasta.

Mali je istakao da Međunarodni monetarni fond i Evropska komisija prognoziraju najveći rast za Srbiju i za 2021. kao i za 2022. godinu.

Naveo je da je planirano da budžet za sledeću godinu bude usvojen na Vladi do kraja nedelje i da bi uz budžet na sednici trebalo da se nađe i Nacrt zakona o fiskalizaciji, jer se teži postizanju komunikacije sa Poreskom upravom u realnom vremenu.

„To će omogućiti da vidimo postoji li poreska avazija, odnosno izbegavanje plaćanja poreza. Imaćemo i Zakon o e-fakturama, koji predviđa da od 1. januara postoji sistemska povezanost, što ubrzava povraćaj PDV-a“, rekao je Mali.

Objasnio je da će kada dođe do uparivanja, država istoga dana vraćati PDV, što će promeniti način funkcionisanja i u velikom stepenu uticati na smanjenje sive ekonomije.

Osvrnuo se i na program Moja prva plata i rekao da je to pravi način da se obrati pažnja na mlade kojima je neophodno prvo radno iskustvo, te da će sledeće godine biti izdvojeno više novca za te namene.

Zahvalio je građanima koji učestvuju u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi, jer time pomažu suzbijanje sive ekonomije.

Inače, prvo izvlačenje u ovoj igri će biti organizovano u subotu 21. novembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana