Mali: U ponedeljak dolazi DFC, počinje realizacija sporazuma Tanjug

Objavljeno: 18.09.2020. 09:59 Izmenjeno: 19.09.2020. 13:24

Visoka delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u ponedeljak stiže u Beograd, čime počinje i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Beloj kući, izjavio ministar finansija Siniša Mali.

„Posle dve nedelje od boravka u Vašintonu, krećemo u konkretno i direktno sprovođenje sporazuma, što je politički i ekonomski veoma važno“, rekao je Mali za Prvu televiziju.

On je naveo da će visoka delegacija DFC, na čelu sa izvršnim direktorom Adamom Bolerom, ostati u Srbiji četiri dana kako bi se upoznali sa svim okolnostima.

Mali je rekao da je dolazak američkog DFC važan za sve građane Srbije jer će oni iz Beograda pokrivati ceo region.

Navodeći da će DFC učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, Mali je rekao da je njihov dolazak veliki i snažan momenat za razvoj ne samo srpske, već i ekonomije u celom regionu.

„To za građane znači ne samo nove invešticije, bolju infrastrukturu, već i nova radna mesta, veće prilive u budžet, pa i novac za veće plate i penzije“, rekao je Mali i podsetio da je Srbija 2012. i 2013. godine bila pred bankrotom, a da sada najveća razvojna agencija dolazi u zemlju.

Kako kaže, za DFC su projekti najvažniji.

„Bili su zadovoljni onim što su videli i čuli o Srbiji po pitanju makroekonomske stabilnosti, kao i našom reakcijom na korona krizu, očuvali smo radna mesta i proizvodne kapacitete“, rekao je Mali.

 

Mali:Misija MMF od 5. do 16. oktobra u Beogradu

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će misija MMF-a virtuelno boraviti u Srbiji od 5. do 16. oktobra kako bi se dogovorili oko budžeta za 2021. godinu, ali da im Srbija neće tražiti nova sredstva jer nema razloga za to.

On je gostujući na tv Prva rekao da će sa misijom razgovarati i oko statusa mera koje je Srbija sprovodila.

„Nova tranša od MMF-a nam ne treba, mi smo samoodrživi“, rekao je mali.

Prema njegovim rečima, sa MMF-om postoji sporazu savetodavnog karaktera, a njihovi saveti su uvek dobronamerni i dobrodošli.

„Raduje me što su pre tri nedelje rekli u izveštaju da su mere Srbije pravovremene, sveobuhvatne i da imaju ogroman efekat na ovčuvanje zaposlenost i privrednih aktivnosti“, zaključio je Ministar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana