Mali:Još 10 dana prijave za subvencije za eFiskalizaciju Tanjug

Objavljeno: 21.01.2022. 14:48 Izmenjeno: 21.01.2022. 18:52

Takođe, pozvao je obveznike da se prijave što pre, jer je svega 10 dana ostalo do isteka roka za subvencije od 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra za svako prodajno mesto.

foto Tanjug

 

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je obveznike da se u narednih 10 dana prijave za subvencije za uvođenje novih fiskalnih kasa, s obzirom da rok za prijavu ističe 31. januara, a one koji su ih nabavili da ne čekaju s njihovim instaliranjem.

Ministar Mali, koji je prisustvovao predstavljanju novih fiskalnih uređaja koji su dostupni na tržištu za prelazak na novi model e-fiskalizacije, rekao je da je imao konstruktivan sastanak sa proizvođačima fisklanih uređaja i softvera za njih.

„Izuzetno sam zadovoljan čime su naša pamet i industrija izašli, imamo 109 softverskih i hardverskih rešenja“, rekao je ministar.

„Sada ima 104.000 prijavljenih obveznika, isplaćeno je 84.000 subvencija. Još 10 dana je ostalo do isteka roka za prijavljivanje za tu vrstu pomoći, nećemo ga produžavati“, istakao je Mali.

Podsetio je takođe da jenkraj aprila krajnji rok za fiskalizaciju i obratio se i onima koji su već nabavili nove uređaje.

„Veliki broj ih je kupio nove uređaje, a nisu ih priključili. Molim vas da to uredite što pre, jer ovi ljudi neće imati dovoljno ekipa da to u roku stave u funkciju i priključe do kraja aprila“, upozorio je ministar Mali.

Podsetio je da su koristi od fiskalizacije velike, zato što nova tehnološka rešenja omogućavaju efikasniju borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Ministar Mali je najavio da će do kraja ove godine Ministarstvo organizovati nagradne igre za građane sa novim fiskalnim računima koji imaju QR kod.

Biće organizovana nova nagradna igra sa fiskalnim računima

Ministar finansija Siniša Mali najavio novi nagradnu igru sa fiskalnim računima za portrošače koja će biti organizovana ovog puta na nov način.

„Ono sa čime ćemo sigurno ići je nagradna igra do kraja godine u digitalnom formatu, kako bismo opet promovisali fiskalne račune, ali ne više ove papirne, nego kada ih skenirate QR kodom da na drugačiji način se bavimo prometom i računima“, rekao je Mali.

Dodao je da je novi sistem fiskalizacije šansa da se svi edukuju i da se fiskalni obveznici i kupci zajedno bore protiv sive ekonomije i nelojalne konkurancije kao i da se dodatno razvije svest o značaju fiskalizacije.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković ocenila je  da bi novi model eFiskalizacije trebalo da stvori uslove za borbu protiv sive ekonomije, unapredi sistem kontrole i obezbedi bolju naplatu poreza.

„Poreska uprava će sa novim sistremom imati mogućnost da u relanom vremenu vidi sve transkcije poreskih obveznika i da proveri svaki izdat fisklani račun, što omogućava efikasniju kontrolu“, rekla je Marković nakon sastanka koji su ministar finasija Sinaša Mali i ona imali sa proizvođačima fisklanih uređaja i softvera.

Navela je da će radnici Uprave moći mnogo toga da vide iz sedišta Poreske uprave, i to će doprineti da analiza rizika bude kvlitetnija.

„Korist imaju svi učešnici na tržištu. Pre svega građani koji mogu odmah da provere valjanost račcuna, prodavci koji više neće morati da izdaju i čuvaju duple trake, da servisiraju uređaje i zemenjuju module, jer je sistem fiskalizacije krajnje pojednostvaljen“, rekla je direktorka Poreske uprave.

Marković je pozvala sve koji do sada nisu prešli na novi sistem fiskalizacije da to urade, jer je osatalo nešto manje od 100 dana do 30. aprila kada ističe rok.

Podsetila je sve fiskalne obveznike koji nisu podneli zahtev za subvencije Minsitarstva finansija od 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra za prodajno mesto da se prijave što pre, jer je krajni rok 31. januar.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana