Istraga o Ðilasovim računima u više od 50 zemalja Studio B, Tanjug

Objavljeno: 20.03.2021. 12:43 Izmenjeno: 21.03.2021. 11:18

Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće zvaničnu istragu o računima Dragana Ðilasa u inostranstvu na osnovu dokumenata objavljenih u medijima i tražiće podatke iz zemalja koje se spominju, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće zvaničnu istragu o računima lidera Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa u inostranstvu, na osnovu dokumenata objavljenih u medijima, saopštili su vršilac dužnosti direktora te institucije Željko Radovanović i ministar finansija Siniša Mali. Oni kažu da će tražiti  podatke o tim računima  iz zemalja koje se spominju. Kako ističu, posedovanje računa u inostranstvu nije nezakonito,  ali je pitanje da li su plaćeni svi porezi, s obzirom da je Đilas rezident Srbije.

Mali je za TV Prva rekao da posedovanje ofšor kompanije nije nezakonito ako su one prijavljene i ako se na sve tansakcije i novac na računima plaća porez, ali da je, kako kaže, problem to što Ðilas danima i mesecima, tvrdi da nema račune na Mauricijusu i u Hongkongu i da novinari lažu.

“Ima mali milion ofšor kompanija kao što je Askanijus, koji je vezan za prodaju “Dajrekt medije“ što potvrđuje njegovu vezu sa Draganom Šolakom od 2014.godine, i utaju poreza od ponovne prodaje “Dajrekt medije“ za više od 52 miliona evra“, rekao je Mali.

On je ukazao da je to novac građana Srbije koje je, kako kaže, Ðilas zaradio dok je bio na vlasti trgujući sekundama i ko zna čime, i izneo u poreske rajeve van domašaja poreskih organa Srbije.

Istraga će, kazao je Mali, da utvrdi da li je taj novac zaradio legalno, ali je podsetio na Ðilasovu izjavu da je pre ulaska u politiku zaradio 75.000, a da je u njegovoj imovinskoj karti 25 miliona evra vrednost nekretnina i imovine.

“Šta će vam računi u Hongkongu i na Mauricjusu ukoliko nešto ne krijete i nemate problem sa zakonom“, rekao je Mali.

Mali je rekao da je prethodnu nedelju obeležila vest o Ðilasovim računima na Mauricijusu, u Švajcarskoj i Hongkongu na kojima, kako kaže, ima više od 10 miliona evra, ali da je zabrinjavajuće što su mediji najavili da njihova istraga i dalje traje i da po njihovim saznanjima Ðilas ima više od 50 računa u 17 zemalja sveta.

Podsetio je da je u medijima objavljeno da Ðilas na računu u ““Dojče sekjuritis Mauricijus limitid““ ima 5,7 miliona evra, a da na računu kompanije Multikom AG u Švajcarskoj ima više od 600.000 evra.

“Na samo ta da dva računa Ðilas ima 6,4 miliona evra“, rekao je Mali.

Upitan da li su objavljene informacije zaista tačne i odgovor Ðilasa da je reč o falsifikovanju, Mali je uzvratio pitanjem da li bi “ozbiljne novine“ kao što su „Novosti“ to sebi dozvolile, i dodao da je Ðilas na pres konferenciji odbio da odgovori na pitanje da li ima te račune, kao i da je rekao da ne želi da ide na poligraf.

“Ako nešto ne krije i ako nešto od ovoga nije tačno, zašto nije otišao na poligraf“, upitao je Mali.

Na konstataciju da je Ðilas rekao da Dojče banka na Mauricujusu ne postoji i da se tim povodom oglasila i Dojče banka navodeći da je krajem 2018.godine vratila svoju dozvolu za rad na Mauricijusu i da se od tada u toj zemlji ne vodi nijedan račun za klijente, Mali je rekao da se u dokumentu, koji su objavile „Novosti“, ne radi o Dojče banci već o “Dojce sekjuritis Mauricijus limitid“, instituciji koja je u vlasništvu Dojče banke i koja i dalje postoji.

Mali je pokazao dokument sa listom institucija koje su u 2020. registrovane da su u vlasništvu Dojče banke, da je među njima “Dojče sekjuritis Mauricijus limitid“, kao i izveštaj iz privrednog registra na Mauricijusu sa PIB brojem.

“To je klasična zamena teza i ogromna laž koju je izmislio Ðilas. On dovodi u zabludu građane i pokušava da na jeftin način potpuno skrene temu“, rekao je Mali.

Ukazao je da su objavljena i dokumenta koja pokazuju da Ðilas ima račune u Švajcarskoj koji se vodi na kompaniju “Multicom Open AG“ na kojoj ima 600.000 evra, kao i da u Hongkongu na računu koji se vodi na istu kompaniju ima 3,3 miliona evra.

Na pitanje koje su postavili pojedini mediji, da ako je Ðilas kriv, zašto nije uhapšen, Mali je rekao da nije lako doći do podataka o desetinama računa u više od 17 zemalja sveta i da iza toga stoji ozbiljan rad, kao i da Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće zvaničnu istragu i da će tražiti podatke iz tih zemalja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana