Mali:Fond PIO će sutra objaviti poziv za boravak penzionera u banjama tanjug

Objavljeno: 10.02.2023. 14:28 Izmenjeno: 10.02.2023. 15:19

Tako da ćemo naredne godine imati mogućnost da više od 25.000 penzionera provede 10 dana u banjama o trošku Fonda PIO“, rekao je Mali.

foto tanjug

 

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje će sutra objaviti poziv najstarijima za besplatan desetodnevni boravak u banjama, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. On je u razgovoru sa novinarima nakon konferencije na kojoj je obeleženo 100 godina postojanja penzijskog sistema u Srbiji rekao da će zakonskim promenama koje će biti urađene do kraja godine, za sledeću godinu godinu za besplatan boravak penzionera u banjama biti izdvojeno više novca. „Taj iznos ćemo povećati na više od milijardu dinara, tako da ćemo naredne godine imati mogućnost da više od 25.000 penzionera provede 10 dana u banjama o trošku Fonda PIO“, rekao je Mali.

Penzija koje se ovih dana isplaćuju u uvećanom iznosu, povećane su iz realnih izvora, ocenio je ministar finansija Siniša Mali i istakao da su primanja najstarijih sigurna i bezbedna. On je u razgovoru sa novinarima nakon konferencije posvećene stogodišnjici penzijskog sistema u Srbiji rekao da primanja najstarijih rastu iz godine u godinu i da će biti ispunjeno obećanje po kome će prosečna penzija u Srbiji do 2026. godine, odnosno do kraja mandata sadašnje vlade, dostići 450 evra. „Naše finansije su stabilne, vodimo računa o svakom dinaru i trenutno na računu vlade imamo 400 milijardi dinara. Čuvamo makroekonomsku stabilnost što pokazuje i podatak da nam je udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu 50,2 odsto“, istakao je Mali. Odgovarajući na pitanje kakav će efekat imati povećanje penzija u situaciji kada cene stalno rastu, rekao je da će efekat biti veliki jer povećanje penzija u poslednja tri meseca iznosi 20,8 odsto dok je prosečna inflacija lane bila 11,1 odsto, tako da će realno povećanje penzija iznositi 10 odsto. Mali je naveo da očekuje i rast plata i da će prosečna plata za decembar prošle godine iznositi 705 do 710 evra a za decembar ove godine više od 800 evra. Upitan da li osim redovnog povećanja penzioneri ove godine mogu očekivati i vanredno usklađivanje penzija, ministar Mali je rekao da je Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju izmenjen kako bi se stvorila mogućnost da država reaguje ako se situacija pogorša. „Inflacija se sada polako smiruje, dostigla je vrhunac i očekujemo njeno dalje padanje. Lane smo reagovali sa 20.000 dinara vanredne pomoći svim penzionerima i ako bude potrebe reagovaćemo opet“, rekao je Mali. Objašnjavajući slogan današnje konferencija „Ima ko da radi za vas“, istakao je da je njegova poenta u međugeneracijskoj solidarnosti i saradnji. Zato su se prema njegovim rečima na skupu pojavili članovi dečjeg hora „Kolibri“, devojka doktorand i penzionerka. “ Time smo hteli da pokažemo da mladi i stariji mogu da bude jedinstveni“, naglasio je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana