Mali: Vučić će se hrabro boriti u Briselu Tanjug

Objavljeno: 15.06.2021. 10:42 Izmenjeno: 15.06.2021. 12:48

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali kaže da je uveren da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odoleti pritiscima u Briselu i hrabro se boriti i insistirati na zahtevima zvaničnog Beograda, na koje se već dugo ćuti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Ispunili smo sve što je bilo predviđeno Briselskim sporazumom, a druga strana tendenciozno zaboravlja svoje obaveze. Pre svega mislim na formiranje Zajednice srpskih opština, zaštitu imovine naših građana i crkve, bezbednosti, slobodi kretanja“, rekao je ministar Mali.

On je ocenio da se u stvarnosti dešava sasvim suprotno od preuzetih obaveza Prištine.

„Zapravo, gotovo svakog dana svedočimo bezumnom ponašanju i nasilju, najverovatnije uz podršku starešina iz Prištine. Njihovi govori puni mržnje odavno su inicijalna kapisla za nasilje usmereno prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Zato je važno i šta će predsednik čuti danas u Briselu od evropskih zvaničnika, odnosno šta će zvaničnici poručiti Kurtiju“, objasnio je Mali.

On je ocenio da kada je u pitanju rešavanje budućnosti južne srpske pokrajine mora doći do ispunjenja dogovorenog u Briselskom sporazumu iz aprila 2013. godine.

„S jedne strane imamo umerene, iskrene izjave okrenute boljoj budućnosti i prosperitetu, ne samo Srbije, već celog regiona, a s druge strane neuravnotežene ispade, veoma često i histerične, radi zadovoljenja sitnih, lokalnih interesa političara iz Prištine. Cilj Srbije, koji forsira naš predsednik Aleksandar Vučić je pronalaženje pravog rešenja, koje je uz razgovore sa usijanim glavama, poput Aljbina Kurtija, teško ostvarivo“, ocenio je Mali.

Ministar je rekao da je pitanje bezbednosti ljudi i imovine u južnoj srpskoj pokrajini samo deo problema, jer je neophodno rešiti i pitanje prošlosti, posebno pitanje nestalih lica.

„Svedočimo da je Priština gluvonema po pitanju nestalih na Kosovu i Metohiji. To pitanje će ponovo otvoriti predsednik Vučić, jer je neophodno ući u srž problema. Nema budućnosti dok se ne raščisti prošlost, ali oni mentalno i fizičko iživljavanje nad Srbima koje bi tada postalo veoma vidljivo, očigledno pokušavaju da sakriju. Mi nećemo prestati da govorimo i da tražimo odgovore“, naveo je Mali.

Dodao je da predsednik Vučić uživa punu podršku za nastavak dijaloga.

„Naravno, izuzev pojedinih pokušaja od političara iz opozicije, koji stajanjem na stranu svojih drugara iz Prištine dodatno unižavaju Srbiju i pokušavaju da je destabilizuju. Očigledno je da i njima i onima u Prištini smeta jaka država, koja samostalno donosi odluke, za razliku od nekadašnjih neprikoslovenih vladara, koji su po savete išli u strane ambasade i zapravo doprineli produbljivanju problema u južnoj srpskoj pokrajini“, rekao je Mali.

On je ocenio da poslednji ispadi Aljbina Kurtija, koji preti tužbom za genocid i traži da bude tretiran kao zvaničnik priznate države, zvuče kao pokušaj sakrivanja suštine i novo izbegavanje odgovora na pitanja gde su nestali Srbi i kada će ispuniti dogovorene obaveze.

Mali je ocenio da poseban problem predstavljaju pokušaji prisvajanja pravoslavnog kulturnog nasleđa s namerom da se izgradi navodni albanski identitet na tom području.

„Neće im proći, ali zabrinjava ćutanje velikih sila. To takođe čitamo kao dodatni pritisak na Srbiju, koja samo želi mir i stabilnost, budućnost usmerenu kreiranju boljeg života građana. Umesto da razmišljaju o saradnji, o otvaranju fabrika, novih radnih mesta, prištinski političari kao da žele da dijaloga zapravo ne bude“, rekao je Mali.

Ministar finansija je rekao kako u razgovorima ne može da odlučuje samo jedna strana.

„Imajući u vidu dosadašnje iskustvo i sa njima i sa predstavnicima zainteresovanih svetskih sila, koje su zapravo projektovale samozvanu državu Kosovo, mogu samo da zaključim da će performans Prištine biti nastavljen“, rekao je Mali i poručio da je Kosovo Srbija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana