Mali: Vratili smo dug bivše vlasti od 725 miliona dolara Studio B, Tanjug

Objavljeno: 28.09.2021. 12:29 Izmenjeno: 28.09.2021. 20:42

Srbija vratila dug bivše vlasti od 700 miliona dolara, sa kamatama od preko 25 miliona dolara, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Mali je naveo da se radi o primeru lošeg zaduživanja, zbog ekstremno visoke kamate od 7,25 procenata na ovo zaduženje.

„Danas smo stavili tačku na taj dug iz 2011. godine, pošto smo uplatili i poslednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine, Srbija je zadužena na deset godina po visokoj kamati od čak 7,25 procenata. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza, bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila potpunog kolapsa i odmakla od ivice provalije“, naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Naglasio je da smo, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, štednji, reformama koje su sprovedene, imali četiri godine suficit u budžetu i stvorili zalihe koje su nam značile za sprečavanje posledica pandemije virusa korona.

„Podsetiću da smo samo za tri paketa pomoći građanima i privredi izdvojili osam milijardi evra. Pored toga, sve vreme uspevamo na vreme, kako je dogovoreno, da plaćamo sve obaveze, bez obzira na izazove. Srbija je danas kredibilan, pouzdan partner“, napomenuo je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana