Mali: Upkos krizi i pomoći,naš javni dug ispod 60% BDP

Objavljeno: 25.05.2021. 11:47 Izmenjeno: 26.05.2021. 10:39

Na otvaranju Kopaonik biznis foruma, Mali je istakao da je Srbija na oba fronta ostvarila veliki uspeh i naglasio da uprkos tim izdvajanjima. javni dug Srbije nije prešao i neće preći 60 odsto BDP-a

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Srbija je u vreme najveće svetske zdravstvene i ekonomske krize pokazala veliku odgovornost na oba fronta i najveći teret preuzela na sebe, obezbedila je medicinsku opremu i vakcine, ali i tri paketa mera pomoći za privredu i građane koji su spasili našu ekonomiju, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je ocenio da će taj nivo javnog duga Srbija zadržati i do kraja godine, uprkos trećem paketu mera pomoći i velikim ulaganjima u infrastrukturu koji su budžetom za ovu godinu predviđeni u iznosu od 430 milijardi dinara.

“Više puta smo čuli da je naša Vlada reagovala brzo i pravovremeno kada je krenula pandemija, definisali smo prvi, pa drugi paket mera i u toku je treći paket mera pomoći za ublažavanje negativnih posledica krize. Mislim da se u istoriji naše zemlje nije desilo da država preuzme najveći treret krize na sebe”, rekao je Mali.

Zahvaljujući toj podršci države, ističe Mali, Srbija je izblegla “crne scenarije” kakvi su se odigrali u ostalim, čak i razvijenim zemljama, u kojima su fabrike masovno zatvarane, a radnici otpuštani.

Takođe, podseća, u Srbiji nije bilo nestašice zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava i respiratora, a bilo je dovoljno novca i za podizanje plata zdravstvenim radnicima.

Mali je istakao da ukupna vrednost sva tri paketa pomoći iznosi osam milijardi evra, što je više od 17 odsto BDP-a Srbije.

Dodaje da ta pomoć tokom krize ne bi bila moguća da Srbija pre četiri godine nije imala odgovornu fiskalnu politiku i suficit u budžetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana