Mali: Stvaramo sigurnije tržište kapitala, pomažemo turizmu Tanjug

Objavljeno: 22.12.2021. 12:20 Izmenjeno: 23.12.2021. 09:17

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, trebalo bi da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržista kapitala u Srbiji, izjavio ministar finansija Siniša Mali, predstavljajući poslanicima u Skupštini Srbije predlog ovog zakona.

„Mi imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam privreda raste što brže, a to znači i veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije, a to je najsigurniji i jedini mogući održivi nacin rasta nase ekonomije. Ovaj zakon je važan, jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim institucijama koje garantuju sigurnost ulaganja, a s druge strane i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita, kao što je i u drugim razvijenim zemljama“, pojasnio je Mali.

Kao važne je naveo četiri činjenice, od kojih je prva to što on podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, što se pre svega odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar hartija od vrednosti.

„Drugo je to što se njime stvaraju uslovi da se povežemo sa Juroklirom, koji je najveći sistem na osnovu koga se trguje akcijama ili hartijama od vrednosti a treće što se omogućava veći i širi dijapazon instrumenata koji će biti na raspolaganju privredi u smislu obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja“, naveo je ministar.

Istakao je da je predlozeni zakon usklađen sa međunarodnim standardima što investitori zahtevaju da bi ulagali u našu zemlju a takođe i da je usklađen sa normativima Evropske unije, što je prema rečima ministra Malog, jedan od reformskih ciljeva koje imamo sa MMF-om da bi dodatno podstakli rast naše ekonomije.

Izmenama i dopunama Zakona o e fakturama predloženo je da se prvobitni rok za javne subjekte da primaju i čuvaju e fakture sa 1. januara sledeće godine pomera na 1. maj, dok svi ostali rokovi, kako je objasnio Mali, ostaju isti.

On je pojasnio da će ovaj zakon doprineti likvidnosti i sigurnosti naše privrede i da će se firmama porez na dodatu vrednost vraćati u istom danu, što je i bio jedan od zahteva privrednika.

Izmenama i dopunana Zakona o utvrđivanju druge garantne šeme zbog produženog dejstva kovida predviđeno je da se pojedinim sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom omogući da ako su po ovoj garantnoj šemi uzeli kredit i vratili ga, mogu ponovo da ga uzmu.

Kako je pojasnio ministar Mali, reč je pre svega o putničkom transportu, ugostiteljstvu, turističkim agencijama i hotelijerstvu u gradovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana