Mali: Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto

Objavljeno: 16.12.2021. 18:18 Izmenjeno: 17.12.2021. 12:52

Stopa rasta u Srbiji do kraja godine biće veća od projektovanog nivoa, rekao je ministar finasija Siniša Mali i potvrdio da je Srbija od jedne od kreditnih agencija dobila potvrdu za dobijanje investicionog rejtinga

„Stopa rasta će biti 7,4 odsto na osnovu rezultata iz oktobra, a sa stopom rasta od prošle godine kumulativno ćemo biti prvi u Evropi. Za narednu godinu očekujemo 4,5 do pet odsto rasta i sa očekivanim visokim rastom sledećih godina to će nam omogućiti da dostignemo standard stanovništva blizu EU2“, naveo je ministar Mali na predstavljanju rezultata istraživanja poslovne klime „Deveto prolazno vreme – imuni odgovor ekonomije“.

Precizirao je da će javni dug do kraja 2021. pasti na 58 procenata BDP-a, te da je zemlja potpuno likvidna i ispunjava sve svoje obaveze.

„Naredne 2022. nastalvaljmo istu politiku koja se oslanja na dva stuba: potrošnju, jer je prosečna zarada u Srbiji oko 600 evra čime se podiže novo potrošnje i na ulaganje u infrastrukturu za šta imamo 486 milijardi dinara u budžetu, a pomoći će rastu BDP-a kroz građevinarstvo. Ovo čini zemlju atraktivnijom za život i ulaganja“, istakao je Mali.

Mali je potvrdio da je Srbija dobila od jedne od kreditnih agencija potvrdu uslova za dobijanje investicionog rejtinga i da bi još dve trebalo da daju takvu ocenu, kako bismo imali niže troškove finasiranja poslovanja.

„Došli bismo do toga i prošle godine, da nije bilo pandemije. To će biti najobjektivnija i najveća potvrda ekonomske politike koja vodi unapređenju poslovanja u Srbiji“, zaključio je ministar Mali.

Dodao je kako će eFiskalizacija doprineti efikanosti i transpartnosti rada privrede i daljoj borbi pritiv sive ekomnomiie, a do kraja sledeće gdine ćemo imati i elektronske fakture, koje će rešiti problem sa papirologijom.

„Srbija je čvrsto na putu pirbližavnaja EU i sve nas je obradovalo otvarnje Klastera 4, tako da sada imamo otvorena 22 od 35 poglavlja u procesu približavanja“, naveo je ministar finasija.

Najavio je da će na samitu Otvoreni Balkan u Tirani biti potpisani važni dokumenti koji će omogućiti brži protok robe preko granica zemalja čclnaica te inicijative i rešavanje problema na granicama.

Kompanije članice Američke privrede komore u Srbiji (AmChem) ostvarile su dobre poslovne rezultate ove godine i ukazale da su reforma pravosuđa, vladavina prava, suzbijanje korupcije i efikasnija javna admministracija prioritetni uslovi za unapređenje poslovanja.

To je rekao predsednik Američke komore Zoran Petrović.

“Ove godine postignut je izvanredan rezultat, jer sve prognoze govore da će rast BSP-a biti između 6,5 i sedam odsto. Srbija je već u prvom kvartalu ove godine uspela da se vrati na nivo iz 2019. godine, a dobro je i to što je rast privrede ostvaren zahvaljujući investicijama, građevinarstvu, uslugama i licnoj potrošnji”, rekao je Petrović.

Naglasio je da je to rezultat ranije sprovedene fisklane konsolidacije zahvaljujući kojoj je država tokom prošlogodišnje krize mogla da pomogne privredi.

“Posebno nas raduje što smo pre nekoliko dana od SNP-a dobili analizu u kojoj su povećani izgledi da se naredne godine dobije investicioni kreditni rejting. On s jedne strane šalje poruku investitorima da je ovo dobra zemlja za ulaganje, a s druge strane smanjuje troškove finasiranja”, istakao je Petrović.

Pohvalio je i to što će Srbija do kraja godine imati javni dug ispod 60 odsto BDP-a

“Zato mislim da, ako budemo sledeće godine ostvarili 4,5 do pet odsto rasta, uz dalji pad fiskalnog deficita i smanjenje javnog duga, dobićemo kreditni rejting”, ocenio je Petrović.

Kao najveće poslovne izazove 2022. on je naveo inflaciju koja u Americi nije nikada bila visa od 1982, u EU je najviša od formiranja zone evra, a kod nas nije bila ovolika duže od osam godina.

Ambasador SAD-a Entoni Godfri ocenio je da je Srbije danas poslovni lider zapadnog Balkana sa privredom koja se pokazala kao jedna od najžilacijih u Evropi.

“Monetrna stabilnost i fiskalna konsolidacija su joj omogućili da pokrene ozbiljne investicije u ključne sektore: energetiku, zdravstvo, infrastrukturu i digitalne transformacije. U većini vodećih grana srpske privrede prisutne su najbolje američke kompanije”, rekao je Godfri.

Pohvalio je posvećenost srpskih vlasti stvaranju povoljnih uslova za poslovanje investitora.

“Vidim da su oni koji vode Srbiju posvećeni međunarodnoj saradnji, a jedan od rezultata toga je da mnoge američke i evropske komapnije visoke tehnologije rado investiraju u zemlji koja nudi stabilnost i predvidljivu poslovnu klimu”, naglasio je američki ambasador.

Naveo je da treba pobediti sivu ekonomiju, omogućiti efikasnije procedure javnih nabavki, veću efikasnost pravosuđa, kako bi srpska privreda imala dalji razvoj i bila privlačna investitorima.

“Moj tim i ja spremni smo da nastavimo rad na zajedničkom cilju da ovu divnu zemlju poguramo napred i osiguramo joj mesto u EU”, rekao je Godfri.

Američka poslovna komora u Srbiji ima 210 komapnija člnaica od kojih je je jedna trećina američkih, druga trećina iz EU, a ostale su srpske komapnije . Sve zajendo zapošljavaju blizu 100.000 radnika i do sada su u Srbiji investrale oko 14 milijardi evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana