Mali: Stabilizacija inflacije u narednim mesecima tanjug

Objavljeno: 20.07.2022. 11:03 Izmenjeno: 20.07.2022. 11:03

Mali je istakao da je Srbija uprkos velikoj krizi u svetu uspela da ostvari privredni rast u prvoj polovini godine, u prvom kvartalu od 4,4 odsto i u drugom od 4,1 odsto.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se očekuje stabilizacija i pad inflacije u Srbiji u narednim mesecima.

„Prema nekim prognozama Narodne banke Srbje, očekujemo da će se inflacija stabilizovati i da će polako u narednim mesecima krenuti da pada dole. To očekuju i u nekim drugim evropskim zemljama, nadam se da će i biti tako“, rekao je Mali Tanjugu na pitanje da prokomentariše rast međugodišnje inflacije u našoj zemlji u junu na 11,9 odsto.

On je naveo da država kontroliše cene osnovnih životnih namirnica, goriva i energanatam, jer bi u suprotnom cene „otišle u nebesa“, kao što se dešava u nekim razvijenijim zemljama.

Dodaje da vlada u cilju stabilizacije cena razgovara na nedeljnom nivou sa proizvođačima i trgovcima.

Mali je naglasio da je kurs dinara stabilan i da je to možda i najvažniji instrument držanja inflacije pod kontrolom, uprkos ogromnoj krizi.

Napominje da su okolnosti vanredne, usled pandemije, poremećenih lanaca snebadevanja, enegetske krize i sukoba u Ukrajini.

„Onda za posledicu imate da međugodišnja inflacija u junu bude 11,9 odsto, ali bi bila mnogo veća da nismo preduzeli sve ove odluke i mere. Pritom, najveći deo ove inflacije je uvezen. Možemo da konrolišemo cene osnovnih životnih namirnica i energenata, jer je to pod našom kontrolom, ali ne možete da kontrolište uvoz neke robe iz inostranstva pošto je inflacija ugrađena u cenu te robe, u amablažu, karton i razne druge stvari, što sve utiče i na inflaciju kod nas“, rekao je Mali.

Dodaje da se sa problemom inflacije, ipak, bolje nosimo od drugih zemalja.

„Ogromni su problemi sa kojima se suočava ceo svet. Svi ekonomisti kažu da ovakve krize nije bilo od Drugog svetskog rata“, naveo je Mali i istakao da su cene gasa i struje u svetu drastično povećane, što je dovelo do velikog skoka i rekordne inflacije u Americi, Evropi, Velikog Britaniji…

Mali kaže da evropske zemlje ulaze u recesiju i ljudi ostaju bez posla, kao i da će se pravi efekti krize tek videti na jesen.

Vlada Srbije zbog toga kontroliše cene osnovnih životnih namirnica i država je preuzela na sebe teret krize, naglasio je Mali.

Kaže da se u Srbiji cena struje dugo nije menjala, što je postalo neodrživo i da će to morati da se promeni u budućnosti.

„Uprkos ogromnom rastu cena struje u svetu, mi smo je držali na niskom nivou za privredu i građane. Kontrolišemo i cene goriva i gasa, pokušavamo da zaštitimo životni standard građana što je više moguće“, istakao je Mali.

Napominje da Srbija uprkos svemu tome nije zaustavila nijedan veliki projekat i država na vreme izmiruje sva plaćanja i obaveze.

Mali je naveo da se gradi, na primer, 10 novih autoputeva i brzih saobraćajnica, rekonstruišu bolnice, grade novi stadioni, sistemi za kanalizaciju i fabrike prečišćavanje otpadnih voda…

„Nama je stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu bila 4,4 odsto, a u drugom 4,1 odsto. Velike i razvijene evropske zemlje su već u recesniji i imaju negativne stope rasta. Mi se i dalje dobro držimo. U prvih šest meseci smo imali 1,4 milijarde evra stranih direktnih investicija. Prošle godine smo imali 3,9 milijarde evra, što je bilo više nego 2019. A i stopa nezaposlenosti nam je danas niža nego 2019. godine“.

Mali je, takođe, naglasio da su uprkos velikom inflatornom pritisku naše javne finansije stabilne i kurs stabilan, kao i da je vlada kroz fisklani politiku i budžet uspela da obezbedi i dalje relativnu pristojnu i visoku stopu rasta ekonomije, što i daje štabilnost.

Dodao je da je država na računu 15. jula imala oko 190 milijardi dinara i naglasio da smo potpuno likvidni.

Pokušavamo na odgovoran način da se izborimo sa ovim nedaćama, poručio je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana