Mali sa kompanijom Alstom o izgradnji metroa u Beogradu Tanjug

Objavljeno: 26.11.2020. 16:45 Izmenjeno: 26.11.2020. 16:45

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je  u Beogradu sa predstavnicima francuske kompanije Alstom o izgradnji metroa u Beogradu i najavio da bi Memoranduma o razumevanju mogao da bude potpisan već u januaru iduće godine

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Razgovori u Vladi Srbije usledeli su odmah nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji, koji je ministar finansija Siniša Mali potpisao sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom, a u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na sastanku je bilo reči o potpisivanju Memoranduma o razumevanju koji bi po prvi put formalizovao saradnju francuske i kineske strane na projektu izgradnje metroa u Beogradu. Memorandum bi, po rečima ministra finansija Siniše Malog, mogao da bude potpisan već u januaru 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Nakon potpisivanja Memoranduma, dogovoreno je da srpska strana poseti francusku kompaniju Alstom, i da se tom prilikom upozna sa predlozima za dizajn vagona, na kojima će početi da se radi u najkraćem roku.

Kako je istakao ministar Mali, radovi na Makiškom polju bi trebalo da počnu do kraja naredne godine.

Dogovoreno je i da će naredne nedelje na sednici Vlade biti formirana radna grupa za metro, koja će koordinisati sve aktivnosti na izgradnji ovog važnog projekta.

Prema aktuelnim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elektromehaniku, a kineska strana će se baviti građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Francuska kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a prethodno je urađena studija koja predviđa da prva linija beogradskog metroa ide od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Mirijeva do Zemuna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 2°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 11°C
Min: 2°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana