Mali: Republika Srbij vlasnik 100 odsto Er Srbije tanjug

Objavljeno: 13.11.2023. 13:18 Izmenjeno: 14.11.2023. 14:22

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će država Srbija završiti svu neophodnu papirologiju i preuzeti preostali udeo u Er Srbiji od Etihad ervejza. „Er Srbija je najveća avio-kompanija u regionu. Od kompanije koja je bila u bankrotu, napravili smo lidera koji sada leti na četiri kontinenta, u velikom broju zemalja i postali smo primer […]

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će država Srbija završiti svu neophodnu papirologiju i preuzeti preostali udeo u Er Srbiji od Etihad ervejza. „Er Srbija je najveća avio-kompanija u regionu. Od kompanije koja je bila u bankrotu, napravili smo lidera koji sada leti na četiri kontinenta, u velikom broju zemalja i postali smo primer na koji način, kroz jednu avio-kompaniju koja je uspešna, možete dalje da doprinesete ekonomskom razvoju vaše zemlje“, rekao je Mali novinarima u Ministarstvu finansija. Dodao je da će država posvetiti punu pažnju daljem razvoju naše Er Srbije i naveo da sledi nabavka velikih aviona, otvaranje novih destinacija. „Želim da zahvalim ljudima iz Etihad ervejza, koji su od 2013, naši partneri i suvlasnici Er Srbije. Oni iz Er Srbije izlaze zbog njihovih poslovnih odluka, a na nama je da razvijamo našu kompaniju“, rekao je Mali.

Tačno je da nam je cilj da Er Srbija 2027. godine kada slavi 100 godina i kada organizujemo izložbu EXPO ima 100 redovniih i čarter destinacija, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i naveo da se iz godine u godinu povećava broj letova i broj destinacija nacionalne avio-kompanije. „Er Srbija je jedna od najuspešnijih priča koju pričamo proteklih godina, na ponos svih građana Srbije. EXPO je izuzetno važan događaj za sve nas, događaj koji treba da doprinese i daljem rastu, razvoju naše ekonomije, daljem pozicioniranju naše zemlje kao lidera u regionu“, rekao je Mali novinarima u Ministarstvu finansija, Naveo je da uz EXPO ide i dalja izgradnja auto-puteva, brzih pruga, dalje unapređenje rada naše nacionalne avio-kompanije. „Sve to radimo kako bismo podigli kvalitet života građana Srbije i u smislu povećanja plata, penzija, ali generalno cela infrastruktura nam se razvija. Mnogo toga smo uradili u poslednjih 10 godina još je mnogo posla pred nama, ali EXPO je dokaz i simbol napretka“, rekao je on. Dodao je da je Srbija 2012. godine bila na ivici bankrota kao država, a 2027. dakle 15 godina kasnije biće centar sveta sa najvećim događajem. Prema njegovim rečima, organizacija takvog događaja može da bude na ponos svih građana Srbije, a naša zemlja će se, rekao je Mali, potruditi da svima bude pravi domaćin i iskoristiti priliku da dalje unapredi svoje ekonomske performanse. Er Srbija je od danas u stopostotnom vlasništvu Srbije, budući da država Srbija danas završava neophodnu papirologiju i preuzima preostali udeo u Er Srbiji od Etihad ervejza.

Republika Srbija je postala vlasnik 100 odsto akcija Er Srbije, kompanije koja je pre jedne decenije bila ruinirani nekadašnji gigant sa 400 miliona dolara duga, zbog čega joj je tada i bio neophodan pouzdan i siguran strateški partner, izjavio je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali. Srbija je zaključila finalni sporazum da država preuzme preostalih 16,42 odsto akcija Etihad Airways u Air Serbia, čime je kompanija u potpunosti prešla u vlasništvo države, naveo je Mali na fejsbuku u objavi pod naslovom – Biće još loših vesti za Djilasa i dobrih za Srbiju. „I da, to jeste dobra vest za nas, što je Draganu Djilasu, lideru opozicije, iz mnogo razloga teško razumljivo. Prvo, jer ne znaju kako je to imati uspešnog nacionalnog avio prevoznika koji je deo nacionalnog identiteta, zapošljava 1.500 ljudi i pravi profit od oko 50 miliona evra, koliko se očekuje ove godine. Takođe, da, tada je svakako dolazak Etihada bila dobra vest jer ste uništili kompaniju do te mere da joj je bila potrebna decenija da se oporavi od vašeg lošeg, nestručnog upravljanja“, naglasio je Mali. Podsetio je da je Etihad ervejz postao manjinski partner Er Srbije 2013. godine i dodao da je Etihad u tom trenutku odigrao ključnu ulogu u njenoj transformaciji. „To je nešto što ne bismo mogli da uradimo sami i na tome smo im umnogome zahvalni. I zato je tada to bila dobra vest. Sada idemo dalje, jer dalje možemo sami, a Er Srbija nastavlja da leti do preko 80 destinacija na četiri kontinenta. Etihad će dalje da se razvija u skladu sa svojim strateškim pravcem. A slika i prilika JAT-a je slika i prilika vaše vlasti. Stari Boinzi JAT-a i uništene fabrike. Danas letimo do 87 gradova širom sveta, nekada do jedva 33. I da, ponosni smo na našu nacionalnu avio – kompaniju, koja će do kraja godine prevesti četiri miliona putnika“, naveo je Mali. Kaže da Er Srbija sada leti direktno i na daleki istok, i na zapad i ima sve veću flotu aviona, kao i da smo pozicionirani kao lider u regionu. „Sve su to dobre vesti. Za Srbiju. Ne i za Djilasa. Neka se on spremi za još loših vesti po njega 17. decembra“, poručio je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana