Mali: Prijava za pomoć za svako dete mlađe od 16 godina kreće 20. avgusta tanjug

Objavljeno: 12.06.2023. 09:54 Izmenjeno: 12.06.2023. 09:54

Kazao je da će prosvetari i medicinski radnici, njih oko 205.000, imati od 1. septembra povećanje plata od 5,5 odsto i zatim od januara još 10 odsto, kao i ostalima u javnom sektoru.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je  da će prijava za pomoć od 10.000 dinara za svako dete mlađe od 16 godina početi 20. avgusta i trajati do 20. septembra, kao i da će biti isplaćena najkasnije do oktobra. Mali je gostujući u emisiji Hit Tvit na TV Pinku rekao da će prijava biti veoma jednostavno, preko Uprave za trezor. „Kao i za sve dosadašnje pomoći koje smo isplaćivali – jmbg, ime i prezime i broj računa za jednokratnu pomoć. Jedno dete 10.000 dinara, dvoje 20.000 dinara itd. Svu pomoć za koju se budu prijavili građani, isplaćitucemo do 25. septembra, a najkasnije do 1. oktobra“, naveo je Mali. Kazao je da se na takav način daje podrška roditeljima na početku školske godine. „Želimo da pokažemo brigu za porodicu, u ovim teškim trenucima za sve. To je prava mera u pravom trenutku i biće sprovedena na pravi način. Glasam za bolju i uspešniju Srbiju“, istakao je Mali.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je  da je set mera, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nastavak odgovorne ekonomske politike i podizanja životnog standarda građana. „Uštedeli smo 85 milijardi dinara u prvih pet meseci ove godine, a najavljene mere za ovu godinu koštaju 23 milijarde“, rekao je Mali gostujući u emisiji Hit Tvit na Pinku. Istakao je da finansijska stabilnost zemlje nije ugrožena i da će se nove mere pomoći građanima finansirati iz realnih izvora i odbacio tvrdnje koje se mogu čuti iz redova opozicije da će se država dodatno zadužiti. Mali je naglasio da se plan zaduživanja za ovu godinu se ne menja i dodao da javni dug iznosi 51,4 odsto BDP, što je daleko ispod nivoa koje predviđaju kriterijumi Mastrihta od 60 odsto. „Još od kovida 2020. godine, veoma odgovorno vodimo ekonomsku politiku da podignemo standard građanima Srbije. Drzavala je pokazala da ima stabilne javne finansije i da hoće da pomogne“, naveo je Mali. Istakao je da novi set mera predstavlja nastavak ekonomske politike usmerene ka tome da je, kada postoje probemi, kao što sada postoje sa podizanjem troškova života, država tu da reaguje. Naglasio je da će sa podizanjem penzija koje predviđaju nove mere, prosečna penzija na kraju godine iznositi 390 evra, kao i da se nastavlja rast plata. Mali je rekao da država ispunajva dato obećanje, kada je predstavljen program Srbija 2025, da će prosečna plata do kraja 2025. biti 1.000 evra, a penzija oko 450 evra. Podsetio je da nove mere predviđaju da rast oktobarske penzije 5,5 odsto i od januara još najmanje 14,5 odsto, kao i da će kumulativno za dve godine penzije biti povećane 55,8 odsto. Videli smo da imamo prostor, a to najstarijima mnogo znači. „Cilj svake ekonomske politike je da podignete kvalitet žitota i životni standard građana i time se bavimo“, naveo je Mali. Kazao je da će prosvetari i medicinski radnici, njih oko 205.000, imati od 1. septembra povećanje plata od 5,5 odsto i zatim od januara još 10 odsto, kao i ostalima u javnom sektoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana