Mali pozvao gradske hotelijere da se prijave za subvencije Tanjug

Objavljeno: 01.09.2020. 14:28 Izmenjeno: 01.09.2020. 14:28

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je hotelijere da se odazovu javnom pozivu za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom kovida19, koji je danas objavljen na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U tu svrhu biće izdvojeno 1,46 milijarde dinara, a sredstva utvrđena programom dodeljuju se bespovratno, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je u saopštenju naveo da je javni poziv otvoren do 15. septembra i da će hotelijeri novac dobiti najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

Podsetio je da će gradski hotelijeri dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

„Prepoznali smo neophodnost podrške gradskim hotelijerima, s obzirom na to da se u prvoj polovini godine znatno smanjio devizni priliv od stranih gostiju. Uslov za ostvarivanje prava na pomoć je da hotelijeri do kraja godine ne smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto“, naveo je Mali.

Na taj način biće zadržana puna zaposlenost u tom sektoru i biće omogućeno hotelijerima da prevaziđu ovaj težak period, dodao je ministar.

Kako je navedeno u javnom pozivu, da bi privredni subjekt ostvario pravo na bespovratna sredstva, neophodno je da poseduje rešenje o kategorizaciji ili da je zahtev upućen zaključno sa 1. septembrom 2019. godine, da nije pokrenut stečajni postupak, da se ne sprovodi finansijsko restruktuiranje ili postupak likvidacije.

Uz javni poziv objavljen je i spisak jedinica lokalne samouprave sa čijeg područja hoteli ostvaruju pravo na subvencije.

„Gradski hoteli su od početka pandemije skoro potpuno prazni, za razliku od hotela na planinama, u banjama i na drugim turističkim destinacijama. Ovo je još jedan od momenata gde država pokazuje svoju volju i snagu da pomogne privredi i građanima, jer osiguravamo njihov opstanak do nekih boljih vremena. Država može i hoće da bude partner privredi, a sve zahvaljujući teškim merama koje su se sprovodile od 2014. godine“, istakoa je Mali.

On je rekao da je procedura za prijavu veoma jednostavna, kao što je to bio slučaj i sa drugim ekononskim merama koje je prethodno donosila vlada, kao i da će se odobrena sredstva subvencija uplaćivati korisnicima na posebne dinarske račune otvorene kod Uprave za trezor.

Ministar finansija je dodao da je ponosan i na činjenicu da je nezaposlenost u drugom kvartalu ove godine na istorijskom nivou od 7,3 odsto i objasnio da je ova mera, pored ostalih, garant da će radna mesta biti zadržana.

„Ne zaboravite da smo isplatili tri minimalne zarade, odložili plaćanje poreza i doprinosa na zarade, isplatili po 100 evra svim punoletnim građanima, a isplatili smo i 60 odsto minimalca za dva meseca. Uz ta davanja, obezbedili smo i kredite za likvidnost i garantnu šemu, te je ukupna pomoć države privredi i građanima u prethodnom periodu bila oko 5,8 milijardi evra“, rekao je Mali.

On je podsetio da je država izdvojila i 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednu proizvodnju, kao i jednokratnu pomoć od 4.000 dinara penzionerima, te da su i plate svim zdravstvenim radnicima povećane za 10 odsto.

„Naša privreda ne sme da stane, potrebno je da se još jače bori na tržištu i ulaže u proizvodnju. Uz pozitivan stav, kao i podršku države, posebno za sektore koji su najviše ugroženi, za srpsku privredu nema zime“, zaključio je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana