Mali: Posle više od 40 godina kreće obnova Kosančićevog venca

Objavljeno: 29.02.2016. 14:00 Izmenjeno: 29.02.2016. 14:00

Oštećene fasade i propala kaldrma na Koasančićevom vencu, do jeseni će zasijati starim sjajem.

Obilazeći najstariju kulturno istorijsku celinu, koja će na predlog premijera Vučića i uz pomoć Vlade Srbije, posle radova postati jedan od najlepših delova prestonice, gradonačelnik Siniša Mali poručio je da će se ona sjajno uklopiti u znatno veću atraktivnu celinu. Kosančićev venac će postojećim lagumima sići na Savu, a preko obližnjeg Topličinog venca povezati veliku pešačku zonu – sve do Knez Mihailove.

Crkva, biblioteka, galerija, kafana, prelepe fasade, znameniti stanovnici, kaldrma i prelep pogled na reku, zaštitni su znaci najstarije kompaktne celine u Beogradu – Kosančićevog venca. Zub vremena nemimovno, a višedecenijski nemar i nebriga nadležnih posebno, učinili su da mu od stare slave i sjaja malo šta ostane.

– Radiće se potpuna rekonstrukcija kaldrme i asfalta. Uradiće se novi drvored, kao i prostror oko nekadašnje Narodne biblioteke. Posebno treba istaći da će se na Kosančićevom vencu graditi gradska galerija, na mestu gde se danas nalazi napuštena baraka. Cilj je da se sa tog mesta poveže Kosančićev venac sa lagumima odnosno Karađorđevom ulicom i Savskom promenadom. Time ćemo omogućiti Beograđanima i gostima naše prestonice da sa obale imaju lakši pristup ovom delu i generalno centru grada – naveo je Mali.

On je dodao da je Kosančićev venac jedan od najlepših delova Beograda, ali u koji godinama i decenijama ništa nije ulagano, zbog čega je njegova obnova jedan od tri najveća gradska projekta u 2016. godini. Mali je najavio da je predviđeno da obnova fasada bude završena do jeseni ove godine, što će ovom delu grada dati novi i izgled kakav zaslužuje.

– Ovo je samo prvi korak u rekonstrukciji fasada u Beogradu jer smo obećali da ćemo iz godine u godinu raditi što veći broj fasada, koje će pretežno biti bele ili bež, kako bi Beograd konačno opravdao ime koje nosi – naveo je gradonačelnik.

Prilikom Rekonstrukcije, koja će početi uskoro i trajati do jeseni, vodiće se računa, pre svega, o tome da se ne naruši njegova autentičnost.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Nela Mićović podsetila je da je Kosančićev venac prostorna, kulturna i istorijska celina od velikog značaja za Republiku Srbiju i njen glavni grad. – Ovo je područje najstarijeg kompaktnog naseljenog dela u Beogradu, sa starim uličnim zastorom i objektima koji svedoče o istorijskom razvoju Beograda od prve polovine 18. veka do današnjeg dana – istakla je Mićovićeva i podsetila da Kosančićevom vencu pripadaju i Saborna crkva, zgrada Patrijaršije, Konak kneginje Ljubice i kafana „Znak pitanja“.

Planom rekonstrukcije, predviđena je izgradnja podzemne garaže kod spomenika Nesvrstanima, a prestonica će pešačkom zonom od Knez Mihailove, preko Topličinog i Kosančićevog venca, kroz rekonstruisane lagune sići na Savsku Promenadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 31°C

Delimično oblačno

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana