Mali: Obrenovac-simbol prosperiteta, napretka i oporavka Srbije Tanjug

Objavljeno: 17.06.2020. 16:59 Izmenjeno: 18.06.2020. 12:03

U Obrenovcu je  otvoren moderan banjski kompleks kod hotela „Obrenovac“, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se ta beogradska opština mnogo promenila poslednjih godina i da je postala simbol prosperiteta, napretka i oporavka Srbije.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Mali je na otvaranju banje prisutnima rekao da je izgradnjom banjskog kompleksa ispunjeno još jedno obećanje i naveo da svaki put kad dođe u Obrenovac vidi neku novu ulicu koja je asfaltirana, neki novi kilometar kanalizacione i vodovodne mreže, neku novu školu i obdanište koje se gradi.

„Stvari se u Obrenovcu menjaju, ali stvari se u celoj Srbiji menjaju“, kaže Mali i navodi da je kao gradonačelnik Beograda od svih beogradskih opština, najviše posećivao Obrenovac.

On je Obrenovac uporedio sa Srbijom i naveo da je 2014. tu opštinu zadesile katastrofalne poplave i brojni problemi, a da je Srbija tada bila na ivici bankrotstva

„Imali smo jednu osobu, predsednika Aleksandra Vučića koji rekao da ćemo da krenemo u teške reforme i težak rad, završićemo fiskalnu konsolodaciji, ali ćemo da pomognemo i Obrenovcu i svim ostalim opštinama i gradovima u Srbiji da budu mnogo lepše i bolje mesto za život. On je to svoje obećanje ispunio“, kaže Mali.

Danas, kaže Mali, kada smo pokazali ogromnu solidarnost i jedinstvo tokom vanrednog stanja zbog korona virusa, sa pravom govorimo o boljoj budućnosti i o tome da Srbija treba da bude zemlja u kojoj mladi ostvaruju svoje snove i ne odlaze u inostranstvo.

Ponosan je, navodi, što Obrenovac ima i direktan izlaz na obilaznicu oko Beograda i što je povezan sa auto-putem „Miloš Veliki“ i što ima prvu fabriku koja je otvorena u toj opštini posle 30 godina.

Zahvalio je predsedniku opštine Obrenovac Miroslavu Čučkoviću na predanom radu, kao i v.d. direktoru EPS-a Miloradu Grčiću navodeći da je TENT dao 50 miliona dinara za banjski kompleks.

Mali je okupljenima poručio da se država prethodnih meseci zbog krize izazvane korona virusom paralelno borila na dva fronta, zdravstvenom i za oporavak privrede.

Naveo je da je država sa milijardu i po evra pomogla privredu i da je teret krize preuzela na sebe i podržala pogotovo privatni sektor, ali i isplatila pomoć od 100 evra za 6.145.529 građana.

Poručio je da su najteže reforme iza nas, da smo najveću krizu sa korona virusom dočekali mnogo spremniji od mnogih većih i jačih zemalja i da smo „ostali čvrsto na nogama“.

Naveo je da je naša ekonomija u prvom kvartalu ove godine zabeležila rast od pet odsto, da smo broj jedan u Evropi i da će se nastojati da se ta liderska pozicija zadrži i do kraja godine.

„Da li je to moguće? Apsolutno jeste zavisi od nas. Sve ovo što vidite danas oko vas je deo razvojne politike, odgovorne ekonomske politike i opštine Obrenovac i Grada Beograda i Republike Srbije“, rekao je Mali.

Još izazova je, navodi, pred nama i očekuje nas realizacija projekta „Srbija 2025“ i 14 milijardi evra ulaganja u infrastrukturu, auto-puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, nove zdravstvene centre, vrtiće, škole turizam, poljoprivredu, industrijske parkove…

„Mi hoćemo do kraja 2025. da imamo prosečnu platu u Srbiji 900 evra i prosečnu penziju 440 evra. To je obećanje iza kojeg stojimo i koje ćemo ispuniti“, rekao je ministar finansija i poručio da ima razloga za optimizam.

Novi banjski kompleks ima bazene, tuševe, toalete, svlačionice, igralište za decu, klupe, sportski tereni za igru gde je ministar Mali nakon obraćanja zaigrao odbojku.

Građani će, kako je najavio predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, besplatno moći da koriste banjski kompleks.

Čučković je najavio da će pored banjskog kompleksa biti izgrađen moderan tržni centar, da će biti rekonstruisan hotel „Obrenovac“ i da je u planu izgradnja još jednog most za izlazak iz Obrenovca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana