Mali: Naša ekonomija i dalje raste, nastavljamo i u 2024. tanjug

Objavljeno: 23.10.2023. 10:31 Izmenjeno: 23.10.2023. 13:17

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog budžeta za 2024. godinu, da srpska ekonomija i dalje raste i da je plan da se tako nastavi i u narednoj godini. Mali je rekao da predloženi budžet obezbeđuje podizanje životnog standarda građana, imajući u vidu povećanja plata i penzija od 1. januara. Ministar […]

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog budžeta za 2024. godinu, da srpska ekonomija i dalje raste i da je plan da se tako nastavi i u narednoj godini. Mali je rekao da predloženi budžet obezbeđuje podizanje životnog standarda građana, imajući u vidu povećanja plata i penzija od 1. januara. Ministar kaže da će plate u javnom sektoru biti veće za 10 odsto, penzije u skladu sa švajcarskom formulom 14, 8 odsto, a minimalna zarada za 17, 8 odsto. Penzioneri će 30. novembra dobiti jednokratnu pomoć od 20.000 dinara. Prema rečima ministra, prosečna penzija od 1. januara već će biti 390 evra. „Penziioneri će od 1. januara dobiti povećanje od 14, 8 odsto i kada se ono uračuna i ostala povećanja, onda će kod nas penzije za dve godine biti povećane za 56,1 . Naredne nedelje će penzioneri dobiti uvećane penzije za oktobar za 5,5 odsto i to 2. novembra korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, 4, novembra vojni i poljoprivredni penzioneri, a 10. novembra ostali“ rekao je Mali. Istakao je da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama, odnosno ulaganjima u izgradnju bolnica, auto –puteva, brzih saobraćajnica, za šta je u budžetu za sledeću godinu izdvojeno oko 600 milijardi dinara ili 6,8 odsto BDP-a. Kao posebno važna izdvojio je tri projekta i to obilaznicu oko Kragujevca, na kojoj će radovi početi narednih nedelja, zatim auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brzu saobraćajnicu na severu Vojvodine. Prema njegovim rečima za zdravstvo je izdvojeno 545 milijardi dinara što će biti uloženo za veće plate, ulaganja u lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu. Naveo je da će biti rekordna izdvajanja za poljoprivredu, a biće veće i ulaganje u ekologiju i kulturu. „Sve ovo pokazuje da želimo da rastemo. BDP će nam ove godine biti iznad 68 milijardi evra, a sledeće godine bi trebalo da bude veći za 3,5 odsto“, rekao je Mali. Dodao je da je stanje javnih finansija stabilno, da na državnom računu ima oko pet milijardi dinara, a da je udeo javnog duga u BDP 51 odsto.

Zakonom o javnim nabavkama koji je na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, povećava se transparentnost i efiksnost sprovođenja javnih nabavki. „Zakonom o e fakturama se ovaj sistem koji inače odlično finkcioniše još se unapređuje, a izmenama Zakona o duvanu definišu se novi proizvodi koje zakon do sada nije prepoznavao a koje maloletnici koriste, kako bi se mladi zaštitili od njihovog štetnog dejstva“ rekao je Mali. Govoreći o setu poreskih zakona istakao je da je izmenama Zakona o porezu na imovinu predloženo da se do 2025. godine odloži prenošenje nadležnosti za utvrđivanje i naplatu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih pprava sa Poreske uprave na jedinice lokalne samouprave. Taj rok je, prema njegovim rečima, bio do kraja ove godine, a sada se pomera za godinu dana. „Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana se povećava neoprezivi deo zarade sa 21.712 na 25.000 dinara, čime želimo stimulisati zapošljavanje“, rekao je Mali.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se očekuje da će od 1. januara sledeće godine početi izdavanje velikog broja korporativnih obveznica od strane preduzeća u Srbiji, dodajući da će država podržati takvu inicijativu. Mali je u Skupštini Srbije rekao da se, među izmenama zakonskih propisa, koji su na dnevnom redu tekućeg zasedanja, nalaze i one koje su vezane za hartije od vrednosti. Odgovarajući na pitanje poslanika da li i ko ima pravo da ulaže u državne obveznice, Mali je rekao da je to kod nas potpuno slobodno i da mogu da ulažu i pravna i fizička lica, kako domaća, tako i strana bez ikakvog ograničenja. „Velika prednost za njih je što su oslobođeni poreza na kapitalnu dobit“, naglasio je Mali. Kaže da je to tržište hartija od vrednosti i regulisano tako kako bi se podstakli građani i preduzeća da deo novca ulože u ono što im, kako je rekao, donosi željeni prinos.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana