Jačanje kulturne saradnje Beograda i Irana Beoinfo

Objavljeno: 24.10.2016. 13:00 Izmenjeno: 25.10.2016. 09:16

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa direktorom Organizacije za kulturu i islamske veze Irana Abozarom Ebrahimom, sa kojim je razgovarao o jačanju kulturne saradnje između Beograda i Teherana.

foto Beoinfo

Mali je istakao da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Teheranom u septembru ove godine napravljen veliki korak u međusobnim odnosima, kao i da postoji još mnogo prostora za kulturnu saradnju. Sagovornici su se složili da bi sledeći korak trebalo da bude potpisivanje sporazuma o bratimljenju dva grada naredne godine.

Abozar Ebrahim je zahvalio gradonačelniku na pomoći kad je reč o predstavljanju Irana kao zemlje koja je počasni gost 61. Međunarodnog sajma knjiga i istakao da je to odličan način da se građani Beograda i Srbije upoznaju sa iranskom književnošću.

Takođe, on je naglasio da je Iran uvek spreman za organizaciju Nedelje iranske kulture u Beogradu, kao što su otvoreni i za „Dane Teherana u Beogradu”. Gradonačelnik je istakao da bi najpre sledeće godine trebalo da se organizuju „Dani Teherana u Beogradu” i da su takve manifestacije uvek sjajna prilika da se upoznaju druge kulture.

Mali je dodao da granice između zemalja nestaju, a da su glavni gradovi nosioci saradnje dve zemlje. U tom smislu, Beograd je u poslednje dve godine aktivirao saradnju sa Moskvom i Pekingom.

Oni su se složili da je važno i da se srpski i persijski narod bolje povežu, čemu bi doprinelo uspostavljanje direktnog leta Beograd–Teheran.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana