Mali: Inflacija u oktobru pala na 8,5 odsto tanjug

Objavljeno: 07.11.2023. 10:44 Izmenjeno: 08.11.2023. 08:59

U Srbiji je inflacija u oktobru, prema fleš proceni, iznosila 8,5 odsto, izjavio je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali. „Sa 10,2 odsto u septembru, inflacija je u oktobru pala na 8,5 odsto, mnogo brže od očekivanog. To je sjajna vest i želim da čestitam građanima Srbije jer je to veliki uspeh svih nas“, […]

U Srbiji je inflacija u oktobru, prema fleš proceni, iznosila 8,5 odsto, izjavio je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali. „Sa 10,2 odsto u septembru, inflacija je u oktobru pala na 8,5 odsto, mnogo brže od očekivanog. To je sjajna vest i želim da čestitam građanima Srbije jer je to veliki uspeh svih nas“, kazao je Mali novinarima tokom obilaska nove zgrade Centrale Poreske uprave (PU) u Zemunu. Mali je naglasio da se jednocifrena inflacija očekivala u decembru, ali kako je naglasio očigledno su sve mere koje su preduzete prethodnih medeci već dale svoj rezultat. „Niža su nam inflatorna očekivanja i mnogo je veći pad inflacije nego što smo očekivali. Znači sve one aktivnosti koje su vezane za akciju Bolja cena, kontrolu cena goriva, za to što imamo jednu od najnižih cena struje i gasa u Evropi, ali i to što i dalje držimo pod kontrolom neke cene osnovnih životnih namirnica i restriktivna fiskalna politika, doprinele su ovom snažnom padu inflacije u oktobru“, naglasio je Mali.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je akcija „Bolja cena“ najviše doprinela naglom padu inflacije u Srbiji koja je prema njegovim rečima, prema fleš proceni u oktobru pala na 8,5 odsto, iako se očekivalo da će jednocifren iznos inflacije biti dostignut tek u decembru. „Zato sam jutros došao ovde u „Univerexport“ da vidim kakve rezultate daje ova akcija i kako ide prodaja artikala koji su njome obuhvaćeni. Njih je 36 i uverio sam se da prodaja ide odlično a od ljudi iz ovog trgovinskog lanca sam čuo da je tražnja za njima velika“, rekao je on. Dodao je da se Vlada Srbije osim ovom akcijom sa inflacijom bori i držanjem pod kontrolom cena goriva, hleba, struje, gasa. On je ponovio da je inflacija uvezena ali da se država zajedno sa privredom i celim društvom bori protiv nje. „Ovo je još jedan veliki izazov koji smo zajedno pobedili. Makroekonomski indikatori su nam dobri, BDP je u trećem kvartalu porastao za 3,5 odsto, imamo rekordnih 2,36 miliona zaposlenih koji plaćaju poreze i doprinose, deficit i javni dug držimo pod kontrolom“, rekao je Mali i dodao da je jutrošnju posetu trgovini iskoristio i da kupi dve pite sa sirom i kiselo mleko za doručak Građanima je poručio da je ekonomija Srbije stabilna i jaka, kao i tržište rada i da sada uspevamo da i najveći izazov a to je inflacija obuzdavamo. Predstavnica „Univerexporta“ Tijana Vasić je istakla da inflacija ide silaznom putanjom što se vidi i kroz zaustavljanje promena cena. „Prema našim internim podacima u okviru naše branše inflacija je i ispod zvaničnih podataka za celo tržište“, rekla je ona. Dodala je da akcija „Bolja cena“ ima pozitivan uticaj na potrošačku korpu u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana