Mali: Ideje SSP ugrozile bi zdravstvo i javne finansije Tanjug

Objavljeno: 10.03.2022. 15:17 Izmenjeno: 10.03.2022. 15:17

Siniša Mali je istakao i da se do 2012. godine, na teret države nije lečila nijedna retka bolest.

Ministar finansija i potpredsednik SNS Siniša Mali reagovao je  na ekonomski program Stranke slobode i pravde (S SP), koju predvodi Dragan Ðilas i izjavio da takav plan ugrožava rad i stabilnost zdravstvenog sistema i da bi urušio javne finansije.

U saopštenju dostavljenom medijima, Mali navodi da S SP takve ideje predstavlja u doma svetske zdravstvene i ekonomske krize.

„U doba najveće zdravstvene i ekonomske krize, oni predlažu ukidanje sigurnih izvora finansiranja zdravstvenog sistema. Kada bi se njihove ideje realizovale, urušili bi ono što smo godinama stvarali – stabilan i siguran zdravstveni sistem, koji je spreman da odgovori na sve izazove, a što smo mogli da vidimo u ovoj pandemiji“, rekao je Mali.

Istakao je i da većina zemalja u okruženju zasniva zdravstvenu zaštitu na osnovu uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje i to po značajno višim stopama, dok se zdravstvena zaštita pruža na osnovu određenih paketa usluga, te da se u Srbiji, građanima iz doprinosa obezbeđuje pun obim zdravstvene zaštite.

Prema njegovim rečima, Ðilasovi planovi bi izvesno napravili nepopravljive posledice po državu i društvu jer bi taj program koji predlažu ponovo doveo do bankrota, ljudi ne bi imali sigurne plate i penzije, a zdravstveni sistem bi bio u potpunosti urušen.

„Mi nismo avanturisti, niti sebi to dopuštamo, posebno ne kada je u pitanju dobrobit građana i u ekonomskom i zdravstvenom smislu. Njihov avanturizam državu i građane bi koštao oko 330 milijardi dinara. Ukidanje doprinosa za zdravstvo dovelo bi u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema, a da pri tom građani ne bi imali veće plate, niti bi realno više trošili, čime bi se u potpunosti urušio postojeći finansijski sistem naše zemlje“, naveo je Mali.

Takav potez bi, naglasio je ministar, za posledicu imao veći deficit države za preko 1,5 milijardi evra, a samim tim i potrebu za većim porezima i dodatnim zaduživanjem, što bi sve uticalo na životni standard građana i stabilnost naše ekonomije.

Kako bi se nadoknadila „rupa“ u budžetu koju predlaže Dragan Ðilas, dodao je Siniša Mali, bilo bi neophodno povećati stopu PDV-a za najmanje pet odsto, što bi smanjilo, a ne povećalo, potrošnju i uticalo na smanjenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

„U današnjim uslovima visoke i preteće inflacije, rast dohotka bio bi dodatno obezvređen većom inflacijom, njihovi planovi bi izazvali poremećaj javnih finansija, a posebno zdravstvenog sistema i to u uslovima i zdravstvene krize iz koje još uvek nismo izašli, jer pandemija nije završena“, naveo je Mali.

Trenutno, u skladu sa zakonom, dodao je ministar Mali, svi građani Srbije mogu da budu zdravstveno osigurani, bez obzira da li ostvaruju prihode i na taj način obezbede sebi i članovima svoje porodice pun obim zdravstvene zaštite.

Takođe, dodao je, od ukupnog broja građana Srbije, zdravstveno je osigurano 99,2 odsto, a za 0,8 odsto neosiguranih obezbeđena je hitna medicinska pomoć, kao i lečenje lica obolelih od korona virusa iz budžeta.

Kako je naglasio, počev od 2012. godine, sistem zdravstvene zaštite se kontinuirano unapređuje obezbeđivanjem veće dostupnosti zdravstvene zaštite i proširivanjem prava na zdravstvenu zaštitu.

Takođe, uvode se u velikoj meri inovativne terapije.

„U tom periodu se lečilo oko 30 pacijenata i to isključivo iz donacije farmaceutskih kompanija. Prvi put je država preuzela troškove lečenja retkih bolesti 2012. godine, kada je u budžetu obezbeđeno 130 miliona dinara i obezbeđeno lečenje osam obolelih od retkih bolesti. Danas se iz budžeta izdvaja 3,7 milijardi dinara, odnosno skoro 30 puta više sredstava za retke bolesti, pri čemu se sada leči oko 400 obolelih od 25 različitih retkih obolenja“, naveo je Mali.

Dodao je i da je u periodu od 2000. do 2012. godine, za punih 12 godina, na Listu lekova je stavljeno samo 16 inovativnih lekova, dok je u poslednjih pet godina, na Listu lekova stavljeno 80 inovativnih lekova, od čega je 26 lekova za rekordnih oko 53 miliona evra stavljeno ove godine na Listu lekova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana