Mali i Ðorđević o minimalcu, traži se kompromis Tanjug

Objavljeno: 06.08.2019. 12:56 Izmenjeno: 07.08.2019. 14:18

Očekuje se da će visina prosečne plate već u decembru dostići 500 evra, kao što je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, rekao ministar finansija Siniša Mali na konsultativnom sastanku uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca ističući da je cilj Vlade da poboljša kvalitet života građana.

Ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević održali su konsultativni sastanak uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je cilj Vlade Srbije da se poboljša kvalitet života građana u zemlji, te da je u tom smislu interes države da nastavi sa povećanjem minimalne cene rada.

„Samo u poslednje dve godine minimalna cena rada je povećana za 18,6 odsto, a sa značajnijim povećanjem ćemo nastaviti i dalje. Sa druge strane, želimo da uvedemo još olakšica za privredu, kako bi to povećanje bilo na zdravim osnovama. S obzirom na to da nas uskoro očekuje i povećanje plata i penzija, to će sve uticati na bolji životni standard građana Srbije, što je i osnovni cilj Vlade“, kaže Mali.

Očekuje se da će visina prosečne plate već u decembru dostići 500 evra, kao što je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, rekao je Mali, navodi se u saopštenju.

„Upravo to je rezultat reformi koje smo započeli pre nekoliko godina“, rekao je Mali.

Ministar Ðorđević je istakao da će država nastojati da na pregovorima pronađe kompromisno rešenje između sve tri zainteresovane strane.

„Ministar Mali me je upoznao sa svim parametrima koji utiču na visinu minimalne cene rada, a koji su prevashodno vezani za ekonomsku situaciju u zemlji. Naš predsednik Aleksandar Vučić dao nam je jasnu smernicu kada je u pitanju povećanje minimalne cene rada. Trudićemo se da utvrđena minimalna cena rada bude kompromisno rešenje dobijeno na osnovu pregovora sve tri strane, države, poslodavaca i radnika“, rekao je Ðorđević.

U narednih deset dana ministar Zoran Ðorđević će održati pojedinačne sastanke sa poslodavcima i predstavnicima sindikata kako bi čuo njihove stavove, nakon čega će početi formalni pregovori o minimalnoj ceni rada, zaključuje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana