Mali: Borimo se za zelen, čist, human i zdrav Beograd Beoinfo

Objavljeno: 22.11.2017. 10:38 Izmenjeno: 23.11.2017. 09:51

Jedan od najzagađenijih delova grada postao je oaza zelenila, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je obišao Obilićev venac i podsetio da su do pre samo par meseci na Obilićevom vencu bili  automobili koji su stajali u redu da uđu u garažu, a čiji su izduvni gasovi i gužva činili da stanje u ovom delu grada bude nepodnošljivo.

foto Beoinfo

– Sada je ovde zelena površina, uređeni deo Beograda, šetalište kojim malo koji grad u svetu i Evropi može da se pohvali, jedna potpuno drugačija slika Beograda. Umesto kolone automobila posađeno je 48 stabala, Beograd je zdraviji i humaniji  i to je slika grada za koju se zajedno sa svojim timom borim kao gradonačelnik Beograda već tri i po godine. Borimo se da sredimo svaku neuređenu površinu, da imamo što više parkova, zelenih površina, igrališta, stabala i to je slika održivog i zelenog grada koji treba da bude lepša budućnost za našu decu – istaklao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da Grad Beograd čini krupne iskorake kako bi glavni grad rešio najvažnije ekološke probleme sa kojima se suočavaju svi stanovnici Beograda.

– Pre par meseci smo potpisali možda najvažniji ugovor u oblasti ekologije za grad Beograd, a to je ugovor o sređivanju deponije u Vinči i izgradnji postrojenja za preradu komunalnog otpada u energiju. Time potpuno rešavamo problem smeća u Beogradu i umesto nagomilane deponije imaćemo postrojenja iz kojeg se proizvodi toplotna i električna energija, kao i svaki drugi moderan grad na svetu – kazao je Mali.

On je podsetio da se tu ne zaustavljaju napori da Beograd bude što čistiji, već da se u najskorije vreme očekuje i rešavanje višedecenijskog nedostaka fabrike za preradu otpadnih voda.

–Za samo za dva meseca očekujem i ugovor za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, tako da kanalizacija neće da se izliva više u Savu i Dunav već u postrojenje koje tu vodu prečišćava i vraća u Dunav. Sa rešavanjem deponije u Vinči, imaćemo dve kapitalne investicije koje potpuno menjaju sliku Beograda od pre par godina kao grada koji možda jedini u Evropi nije imao sređenu ekološku situaciju i koji će moći da stane uz rame sa svim drugim svetskim metropolama po pitanju ekologije, humanosti i zelene industrije. To je Beograd u koji verujem, Beograd koji je zelen, čist, human i zdrav, ne zbog nas već zbog naše dece i grad koji je po kvalitetu i standardu života rame uz rame sa ostalim svetskim metropolama – kazao je Siniša Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana