Mali: Beograd ima izuzetno dobru saradnju sa kineskim gradovima Beoinfo

Objavljeno: 19.01.2018. 14:56 Izmenjeno: 20.01.2018. 14:03

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je u Starom dvoru sa delegacijom kineskog grada Tianđin, koju je predvodio zamenik gradonačelnika Džao Haišan. Mali je istakao da su odnosi Srbije i Kine veoma prijateljski i naglasio da Grad Beograd ima izuzetno dobru saradnju sa kineskim gradovima.

foto Beoinfo

– Nikada nije bila bolja saradnja između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, a naravno, toj saradnji doprinosi i veoma aktivna uloga Grada Beograda. Glavni grad Srbije sarađuje sa Pekingom još od 1980. godine, prošle godine posetio nas je i gradonačelnik glavnog grada Kine, organizovali smo „Dane Pekinga u Beogradu”, a ove godine biće organizovani i „Dani Beograda u Pekingu”. Prošle godine smo potpisali Sporazum o saradnji između Šangaja i Beograda, a na Sajmu turizma u tom gradu dobili smo i nagradu kao najpopularnija destinacija. Počeli su direktni letovi između Pekinga i Beograda, preko Praga, i to umnogome doprinosi nikada većem dolasku kineskih turista u Beograd, kao i velikoj trgovinskoj i privrednoj saradnji – podsetio je Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda istakao je da se najveći broj investicija u Beogradu ostvaruje upravo sa kineskim partnerima.

– Tu pre svega mislim na izgradnju toplodalekovoda koji će povezivati TENT u Obrenovcu i JKP „Beogradske elektrane”, a tu je i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu za koju smo krajem prošle godine u Budimpešti potpisali ugovor. Kineske kompanije rade i na mostu na Ostružnici, na završetku gradnje na obilaznici oko Beograda. Kruna naše privredne saradnje treba da bude izgradnja velikog industrijskog parka koja se očekuje na borčanskoj strani Pupunovog mosta, a koja će početi već ove godine – kazao je Mali.

On je istakao i da će saradnja sa Tianđinom doprineti povećanju broja turista, poboljšavanju ekonomske saradnje i povećanom ulaganju kineskih partnera u Srbiju.

– Poseban aspekt saradnje stavićemo na sport, s obzirom na to da je interes Tianđina da sa Beogradom što više sarađuje u ovoj oblasti, da naši mladi i naši treneri odlaze u Kinu, da i njihovi treneri dolaze kod nas. Posebno su zainteresovani za odbojku i fudbal, a mi bi želeli da se kod nas radi na razvoju stonog tenisa u kome, u svetskim okvirima, Kina dominira. Delegacija Grada Beograda pozvana je da na jesen poseti Tianđin i da zajedno razmotrimo kako da se kroz Sajam turizma ovog septembra u tom gradu i kroz najavljenu „Ekspo” izložbu, koja se očekuje krajem sledeće godine, Srbija i Beograd što bolje predstave. Borimo se za svako novo radno mesto i upravo saradnja sa vodećom ekonomskom silom kao što je Kina tom cilju može samo više da doprinese – istakao je Mali.

Razgovoru sa delegacijom Tianđina prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, glavni gradski urbanista Milutin Folić, v.d. direktora PKS-PK Beograda, Milivoje Miletić i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana