Mala i srednja preduzeća lakše i povoljnije do kredita Tanjug

Objavljeno: 20.11.2018. 20:46 Izmenjeno: 22.11.2018. 20:27

Predstavnici Evropskog investicionog fonda, koji je deo EIB Grupe i pet banaka u Srbiji, potpisali su danas ugovor o pomoći u finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Reč je o ugovoru o sprovođenju garancijske šeme za finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima, u iznosu od 20 miliona evra, koji bi, kako se očekuje, trebalo da omogući nove kredite u iznosu od najmanje 180 miliona evra za minimum 1.250 malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Potpisivanju u Vladi Srbije prisustvovali su premijerka Ane Brnabić, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac.

Ugovor su potpisale Rajfajzen, Unikredit, Prokredit, Banka Inteza i Komercijalna banka, a garancija im pokriva određeni deo rizika i tako im omogućava da povećaju sredstva namenjena za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

Banke se ugovorom obavezuju da klijentima omoguće povoljnije kredite od onih koji već postoje na tržištu. Povoljnosti za preduzeća će se razlikovati od banke do banke, ali će se ogledati u nižim kamatnim stopama, manjim zahtevima za hipoteke i dužim periodima otplate kredita.

Brnabić je istakla da ne postoji dinamična, jaka i zdrava privreda bez dinamičnog, jakog i zdravog sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

„Jesmo šampioni u privlačenju direktnih stranih investicija, što je sjajno i bilo je posebno važno, kada smo imali nezaposlenost 24-25 odsto, ali danas moramo da razmišljamo kako da ojačamo preduzetništvo u Srbiji i kako da ojačamo mala i srednja preduzeća“, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je izazov malih i srednjih preduzetnika u Srbiji pristup kapitalu, lak pristup finansijama i kamate koje plaćaju na kredite i da je zbog toga važan ugovor koji je potpisan.

Brnabić je dodala da vlada radi na podsticanju preduzetništva, pre svega mladih, i to sistemski kroz obrazovanje i uvođenje preduzetništva u obrazovanje, uz vođenje poreskih olakšica u poslovanju malih i srednjih preduzeća.

„Moramo da ohrabrujemo mlade da se ne plaše neuspeha“, poručila je Brnabić.

Uz to, dodala je da je samo ove godine Ministarstvo privrede izdvojilo više od 1,3 milijardi dinara za programe podrške preduzetništvu, bespovratnih kredita za početnike u poslovanju, projekte i nabavku opreme.

Takođe, navela je da je ukupno od 2012. godine EIB, u partnerstvu sa Vladom Srbije, uložila 1,5 milijardi evra u različitim sektorima, od kojih 1,1 milijardu u programe podrške malim i srednjim preduzećima.

„Nadam se da ćemo u kratkom roku videti značajne rezultate ove podrške i da će se to odraziti u našem ekonosmkom rastu i daljem smanjenju nezaposlenosti“, rekla je Brnabić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, istakao je da je pristup finansijama često jedna od prepreka firmama u Srbiji, naročito malim preduzećima, a da će im ovaj projekat omogućiti da postanu konkurentnije.

„Ovaj fond daje novi podstrek ne samo tim preduzećima već čitavoj srpskoj privredi“, kazao je Fabrici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana