Mala i srednja preduzeća nosioci su razvoja

Objavljeno: 29.02.2016. 15:08 Izmenjeno: 29.02.2016. 15:08

Savet za zapošljavanje Grada Beograda organizuje radionicu „Znanjem do cilja“, koja potencijalnim privatnim preduzetnicima, kroz šestodnevnu edukaciju i predavanja, pomaže da se lakše odluče na prvi korak.

Kako osnovati firmu, doći do sredstava i opstati na tržištu, kako se pravi biznis plan i koje podsticaje država i grad nude, zainteresovani preduzetnici saznaće na ovogodišnjoj radionici čijem otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Siniša Mali.

Puna gradska skupštinska sala na otvaranju radionice „Znanjem do cilja“ za 2016-tu godinu, potvrđuje da je sve veći broj ljudi opredeljuje za pokušaj pokretanja sopstvenog privatnog biznisa. Republika i Grad su tu da pomognu, što kroz subvencije što savetodavno, a najbolji pokazatelj uspeha su oni koji su ovaj put prošli i danas mogu da se pohvale da su mali, ali uspešni preduzetnici.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle godine bilo 450 polaznika, od kojih su 53 osnovala svoju firmu. – Želja mi je da rezultati ove godine budu još bolji, a polaznici još uspešniji. Zajedno sa Vladom Republike Srbije mnogo je urađeno da se smanji nezaposlenost. Osnovane su dve slobodne zone, a sredinom marta očekuje nas postavljanje kamena tameljca za veliku fabriku u Obrenovcu koja će zaposliti 1.400 ljudi. O važnosti toga govori činjenica da od 2006. nijedna velika fabrika u Beogradu nije otvorena. Želimo da Beograd ponovo bude grad fabrika, skladišta, novih biznisa, ali da pokretačka snaga budu naši preduzetnici. Mala i srednja preduzeća u svim velikim zemljama nosioci su razvoja – poručio je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da su lane otvoreni i Naučno-tehnološki park i Biznis centar, namenjeni mladim ljudima i onima koji imaju start-ap kompanije u IT oblasti, gde im je omogućeno da imaju plaćen prostor i druge neophodne usluge. Cilj je da se tim ljudima pomogne da svoje ideje i snove pretvore u stvarnost, dodao je Mali.

– Imamo mogućnost da ove godine kroz gradski budžet izdvojimo subvencije od 62 miliona dinara za mala i srednja preduzeća, a takođe i zajednički program sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Fondom za razvoj. Na taj način podržavamo ideje i koncepte poslova preduzetnika – rekao je Siniša Mali i pozvao Beograđane da se prijave jer su radionice namenjene svima koji žele da započnu sopstveni posao i steknu nova znanja.

Konkurs za prijavljivanje za radionicu biće otvoren još 15 dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana