Makron: Ni Rusija ni Evropa nisu za nered i nestabilnost Tanjug

Objavljeno: 10.02.2022. 12:08 Izmenjeno: 10.02.2022. 12:08

On je na svom Instagram profilu, nakon posete Rusiji i Ukrajini, poručio da su mir i stabilnost Evrope blago, ali da je vojni pritisak bez presedana i da preti opasnost od eskalacije.

Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je, posle posete Rusiji i Ukrajini, da ni Rusija ni Evropa nisu zainteresovane za nered i nestabilnost.

„Da bismo izbegli rat, stvorili elemente poverenja, stabilnosti i vidljivosti, ova napeta situacija zahteva koristan odgovor za celu našu Evropu, kao i za Rusiju. Zato što ni Rusija ni Evropljani nisu zainteresovani za nered i nestabilnost“, napisao je Makron.

Naveo je da je pristup koji je zauzeo odlaskom u Moskvu i Kijev upravo usmeren na kolektivno obnavljanje reda, stabilnosti i bezbednosti u Evropi, koje, kako je dodao, narušava ovaj rastući vojni pritisak.

„U Moskvi, sa predsednikom Putinom, imali smo živu, značajnu razmenu. Da bismo sačuvali stabilnost, mir i ponovo uključili mehanizme poverenja, naša dužnost je da radimo zajedno. Obojica smo uvereni u ovo. Ne postoji razumno rešenje koje ne uključuje dijalog“, napisao je Makron.

Istakao je da se to mora nastaviti „da bi se ponovo uključili u proces deeskalacije, da bismo dobili garancije bezbednosti na granicama naše Evrope“, sa Francuskom, u normandijskom formatu, u Evropi, sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa NATO-m.

„U Kijevu sam predsednika (Volodimira) Zelenskog podsetio na posvećenost Francuske i Nemačke okončanju sukoba u Donbasu, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Moramo da idemo napred u primeni sporazuma iz Minska sa Normandijskim formatom i da negujemo širok, zahtevan, inovativan dijalog, koji će omogućiti izgradnju zajedničkih garancija“, naveo je Makron.

Podsetio je i na razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim predsednikom Andržejem Dudom u kojima je ponovo potvrđena privrženost evropskom jedinstvu i dijalogu.

Makron je najavio da će u narednim danima nastaviti razgovore sa partnerima.

„Hajdemo napred, čuvajmo ovo blago“, poručio je Makron.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana