Majska izložba grafike beogradskog kruga Tanjug

Objavljeno: 06.05.2019. 12:30 Izmenjeno: 06.05.2019. 12:30

Majska izložba grafike otvara se večeras u Galeriji ULUS-a i tom prilikom biće dodeljena nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva.

Grafički kolektiv ove godine obeležava 70 godina delovanja na savremenoj vizuelnoj sceni i do sticanja novog galerijskog prostora, tokom 2019. će gostovati u drugim galerijskim prostorima.

Povodom jubileja Grafičkog kolektiva u junu će u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti biti organizovana izložba višemedijskog karaktera koja će prikazati najznačajnije segmente rada Grafičkog kolektiva – izložbe, nagrade, kolekciju, međunarodnu saradnju, edukativne programe, kritičarski diskurs.

Autorska izložba posvećena temi šta je grafika danas biće priređena u septembru u Galeriji Kulturnog centra Beograd, a postavka „Telo galerije – Identitet mesta“ biće u oktobru u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti.

Majska izložba grafike uz druge programe i svečanosti u ovogodišnjem jubilarnom kalendaru nastavlja da afirmiše i kritički evaluira ključne aktere na recentnoj grafičkoj sceni.

Osnovana 1952. godine, Majska izložba grafike beogradskog kruga, jedna je od najstarijih i najrelevantnijih godišnjih izložbi koje se održavaju kontinuirano.

Tokom sedam decenija postala je stub godišnjih programa i prepoznatljivi simbol Grafičkog kolektiva.

Proširujući svoje delovanje van okvira ustanove i lokalnog umetničkog miljea postala je i najznačajnija smotra grafike u regionu.

Majska izložba je, do danas, zadržala svoju misiju da afirmiše grafičko stvaralaštvo, ukazujući na njegove preobražaje i inovacije koje ga čine vitalnom oblašću likovnog stvaralaštva.

Ova izložba je uvek prilika za upoznavanje sa heterogenim umetničkim, generacijskim i tehničkim tendencijama u polju grafičkog medija.

Pored veterana, laureata Velikog pečata, predstavljeni su i radovi mladih autora koji se sa novom stvaralačkom energijom i generacijskim elanom vešto pozicioniraju na savremenoj umetničkoj sceni.

Ovogodišnja selekcija radova 105 umetnika iz Srbije i regiona ukazuje na negovanje pluralizma izraza koji otkriva bogatstvo različitih autorskih poetika i umetničkih preokupacija.

Žiri za 57. nagradu Veliki pečat Grafičkog kolektiva čine Jelena Jocić, grafičarka, Bojan Otašević, grafičar, laureat Velikog pečata 2018. godine, Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana