Maji Stanković nagrada „Lazar Trifunović“ Tanjug

Objavljeno: 12.01.2019. 12:59 Izmenjeno: 12.01.2019. 12:59

Nagradu „Lazar Trifunović“ za objavljenu likovnu kritiku, esej, studiju ili osvrt na modernu i savremenu umetnost za 2018. godinu dobila je Maja Stanković, vanredna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Ona je nagradu dobila za „Art is what makes life more interesting than art“ objavljenu u Zborniku za studije moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i teorijsku kritiku „Going, going, gone…“ objavljenu na portalu Studije savremenosti, saopštio je žiri za dodelu ovog priznanja.

Žiri za nagradu radio je u sastavu Jasmina Čubrilo, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru i Maja Ćirić, samostalna kustoskinja.

Tekstovi Maje Stanković su se iz prošlogodišnje produkcije o modernoj i savremenoj umetnosti, prema mišljenju žirija, izdvojili po svom analitičnom i sistematičnom pristupu odabranim temama.-

Njene tekstove, ističe žiri, karakteriše ubedljivo argumentovano kritičko razmišljanje o aktuelnim aspektima umetničkih fenomena koji su predmet njenog istraživanja i pisanja, a posebno o složenim relacijama između ovih pojava i društvenog okruženja i konteksta u kojima se javljaju, te po jasnim jezičkim artikulacijama i sigurnom interdisciplinarnom metodološkom postupku.

Priznanje DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u 2018. godini dobila je izložba MAŠIĆ, Retrospektivna izložba vizuelnih komunikacija Slobodana Mašića Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Nagrada je dodeljena istoričaru umetnosti Slobodanu Jovanoviću, kustosu izložbe, uredniku kataloga i jednom od autora tekstova u katalogu.

Komisija koja je odlučila da nagradi ovaj složen projekat radila je u sastavu Bojana Burić, istoričarka umetnosti, Maida Gruden urednica Likovnog programa DK Studentski grad, i Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije u Zrenjaninu.

S obzirom na to da kreiranje i realizacija izložbe predstavljaju složen timski rad koji uključuje znanja i veštine različitih stručnjaka, zajedno sa Slobodanom Jovanovićem na izložbi i katalogu sarađivao je stručni tim koji su činili Borut Vild, dizajner kataloga i vizuelnog identiteta izložbe, Saveta Mašić i Igor Feršiši, koji su sarađivali na pripremi izožbe, dok su ostale tekstove u katalogu napisali Miroslav A. Mušić, Ješa Denegri i Borut Vild.

Izložba MAŠIĆ doprinela je sagledavanju ne samo opusa Slobodana Mašića i njegovog mesta u istoriji jugoslovenske i srpske umetnosti, dizajna i nezavisnog izdavaštva već i osvetljavanju uloge slobodnog umetnika i mislioca u društvenim sistemima u kojima su granice izražavanja u javnom prostoru kontrolisane.

Tradicionalne stručne nagrade istoričara i teoretičara umetnosti – „Nagrada Lazar Trifunović“ i Priznanje DIUS za 2018. godinu, biće dodeljene 14. januara na svečanosti u Kulturnom centru Beograda u Galeriji Artget.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana